Venedik'te ücretli girişin ilk gününde 15 bin 700 turist geldi

AJANS BİZİM
venedik
Venedik'te ücretli girişin ilk gününde 15 bin 700 turist geldi

Ücretli giriş uygulamasının başladığı ilk günde Venedik’e günübirlik gelen yaklaşık 15 bin 700 turist, 78 bin avro civarında ayakbastı parası ödedi.

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro kente giriş için beş avroluk giriş ücretinin dün sorunsuz bir şekilde uygulamaya konmasını memnuniyetle karşıladı ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan kentin korunması için turizmin "değişmesi gerektiğini" söyledi.

Luigi Brugnaro, "Bugün aldığımızdan daha fazla para harcadık ama (...) bu, insanların yıl boyunca ziyaretleri değiştirmemiz ve dolayısıyla seyreltmemiz gerektiğini anlamalarını sağlamanın bir yolu (…) İnsanlar bunu anlıyor" dedi.

UNESCO, aşırı turizmin yol açtığı zarar ve bunu engellemek için uygun önlemlerin alınmaması halinde Venedik’i "Tehlike Altındaki Dünya Mirası" listesine alma uyarısında bulunmuştu.

Venedik Yönetimi, bunun önüne geçmek için şehir, eylül ayında Riyad'da toplanan UNESC Dünya Mirası Komitesine bu yıl bir ziyaretçi akış yönetim sistemi kurma taahhüdünde bulunmuştu.

Gün sonunda açıklanan resmi verilere göre, dün Venedik, dünyada bir ilk olan bu uygulama için yaklaşık 15 bin 700 bilet sattı. Bilet satışlarında üst sınır bulunmuyor.

İnternet üzerinden ya da yerinde satılan QR kodları şeklindeki biletlerin, özellikle Venedik’in ana girişi olan Santa Lucia istasyonunda konuşlanmış bilet denetçilerine gösterilmesi gerekiyor.

Belediye Meclisi, dün yaptığı açıklamada, "Amaç turist akışını yönetmek için yeni bir sistem tanımlamak ve belirli zamanlarda Venedik'e günübirlik ziyaretleri caydırmaktır" dedi.

Belediye Başkanı için "en büyük memnuniyet, insanların kontrol noktalarına QR kodlarını göstererek yaklaşmalarını görmek oldu". Başkan, "Bu insanlar neyin tehlikede olduğunu anladılar" diyerek mutluluğunu gizlemedi.

Venedik, özellikle İspanya'da turizm karşıtı hareketlerin arttığı ve yetkilileri yerel halkın refahı ile önemli bir ekonomik sektörü uzlaştırmak için harekete geçmeye zorladığı bir dönemde, dünyada tema parkı tarzı giriş ücreti uygulayan ilk turistik şehir oldu.

En yoğun sezonda, on binlerce günlük ziyaretçiye ek olarak 100 bin turist her gün Venedik'te konaklıyor. Aşırı turizmden bunalan kent sakinlerinim kentten kaçması nedeniyle merkezde nüfus 50 bine kadar düşmüş durumda!

Uygulanması birkaç kez ertelenen ayakbastı parası ödenmesi, yalnızca yerel saatle 08.30 ile 16.00 arasında eski şehre giren günübirlikçi turistleri hedefliyor. Günübirlikçilerin beş avro ödeyerek, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinde hizmet veren özel web sitesinden bir QR kodu indirmeleri gerekiyor.

Venedik'te en az bir gece kalan turistler vergi ödemeyecek ve ücretsiz QR kodu alacak. Ayrıca, özellikle 14 yaşından küçükler ve öğrenciler için bir dizi muafiyet bulunuyor.