Venedik sular altında kaldı, UNESCO'dan uyarı geldi!

venedik Dünya haberleri

Dünya miraslarından biri olan Venedik'te su baskını gerçekleşti. UNESCO, İtalya’nın kanallar ve gondollar şehri olarak ün kazanmış turizm merkezlerinden Venedik şehrinin "Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi"ne alınması önerisinde bulundu.

Sr. Marco her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği bir Venedik mekanı olarak bilinir. Mevsimsel gelgitler sebebiyle şehir sular altında kaldı. Ülke genelinde olmasa da özellikle bu şehirde yaşayanlar su basması durumuyla zaman zaman karşı karşıya kalabiliyorlar. Öyle ki Venedik hükümeti, sel baskınları karşısında alınan önlemler kapsamında 2020 yılında bariyer sistemi inşa etti.

1 metre 30 cm'lik su seviyesinden sonra sistem anında devreye girecek şekilde tasarlandı. Fakat güvenlik için devreye girecek bariyerler bu kez devreye girmedi. Kentin tarihi meydanı bir anda sular altında kaldı.

AYAKKABILARINI ÇIKARARAK DOLAŞTILAR!

Su basması turistlerin keyfini bozmamış gibi gözüküyor ki herkes ayakkabılarını çıkararak kent meydanında dolaşmaya devam etti. Hatta binlerce insan ise fotoğraf ile yaşadıkları anları kayıt altına aldı.

1 GÜN ÖNCE UNESCO'DAN UYARI ALDI!

Su baskınının gerçekleştiği tarih ise oldukça manidardı. Baskın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun uyarısından bir gün sonra oldu.

Dünya'nın tarihi güzelliklerini ve korunmaları için çalışmalar yürüten UNESCO, Venedik'in tehdit altındaki dünya mirası listesine alınması tavsiyesinde bulunmuştu.

Kurum, ayrıca İtalyan hükümetinin şehri korumak için aldığı önlemleri oldukça yetersiz bulduklarına dikkat çekti.
Venedik sular altında kaldı, UNESCO'dan uyarı geldi! - Resim : 1

 



Kaynak: Reuters

venedik unesco uyarı su baskını