Venedik 2150 yılına kadar batacak!

HABER MERKEZİ
Dünya haberleri İtalya venedik
Venedik 2150 yılına kadar batacak!

İtalya'da bilim insanları, sel bariyerleri sisteminin Venedik'i batmaktan ve deniz seviyesinin yükselmesinden korumak için yeterli olmayacağını belirterek, kentin 2150 yılına kadar sular altında kalacağını öngörüyor.

İtalya'da bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, ülkenin lagün kenti Venedik'in bazı bölgeleri 2150 yılına kadar sular altında kalacak.

Çalışma, Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) uzmanları tarafından yürütüldü ve gelgit seviyesinin yükselmesine ilişkin veriler analiz edildi.

Dünyanın en turistik kentlerinden biri olan Venedik onlarca yıldır giderek sıklaşan sel baskınlarıyla mücadele ediyor.

Kuzey Adriyatik Denizi'nde Venedik ve adalarını çevreleyen 550 kilometrekarelik sığ bir koy olan lagünde şu anda bir sel bariyeri sistemi bulunuyor. Ancak bilim insanları, bu bariyerlerin kanal kenti sürekli batmaktan ve deniz seviyesinin yükselmesinden korumak için yeterli olmayacağı görüşünde.

INGV'de görevli bir grup bilim insanı, Venedik lagünündeki gelgit seviyesinin yılda yaklaşık yarım santimetre yükseldiğini tespit etti.

Kesin artış, Lido adasında 4,22 milimetreden Malamocco'da 5 milimetreye kadar şehir genelinde farklılık gösteriyor. Söz konusu veriler, Venedik'in gelgit merkezi tarafından son 20 yılda toplanan istatistiklere dayanıyor.

Araştırmacılar bu verileri 2008 ile 2023 yılları arasında kaydedilen toprak çökmesine ilişkin uydu verileriyle birleştirdi. Çalışma, kentin bazı bölgelerinin 2150 yılına kadar kalıcı olarak su altında kalacağı sonucuna vardı.
Bilim insanları, Venedik'in en ünlü meydanı olan San Marco Meydanı'nın bazı bölümlerinin 70 santimetre su altında kalacağını tahmin ediyor. Şehrin batı yakası da bu durumdan ilk etkilenen bölgelerden biri olacak. 2019-2023 yılları arasında 58 kez sular altında kalan bu bölge, en sık su baskınına uğrayan bölgelerden biri.

INGV araştırmacısı Marco Anzidei, "Deniz seviyesindeki artış, özellikle yerel olarak çökme ile hızlanırsa, giderek daha şiddetli ve yaygın kıyı erozyonuna, sahillerin geri çekilmesine ve halklar için çok önemli çevresel ve sosyoekonomik etkileri olan deniz taşkınlarına yol açıyor" dedi.

VENEDİK NASIL KORUNUYOR?

Lagün girişlerinde mobil bariyerlerden oluşan bir sistem olan MOSE halihazırda çalışır durumda ancak tam olarak faaliyete geçmesi 2025 yılını bulacak. Yüksek gelgitler yaşandığında kapılar kaldırılıyor ve suyun lagüne ve şehre girmesini engelliyor ancak bu "mucize çözüm" kısa vadeli.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 2021 tarihli bir raporu, 2100 yılına kadar ortalama bölgesel deniz seviyesinin en iyimser küresel ısınma senaryosunda 28-55 santimetre, en kötümser senaryoda ise 63-101 santimetre yükseleceğini öngörüyor.