Seni uzaktan sevmek arkadaşlıkların en güzeli...

Web Özel
Seni uzaktan sevmek arkadaşlıkların en güzeli...

Daha yakın ilişkiler kurmanın arkadaşlar arasına fiziksel mesafe koymaktan geçtiğini düşünenlerin sayısı günbegün artıyor. Peki, uzak mesafeli arkadaşlıklar yaşamak gerçekten ilişkilerimizi besliyor mu?

Mesafe, anlamının tam tersi şekilde arkadaşlıkların yakınlaşmasını sağlayabilir. ABD'li uzmanlar, birbirini yalnızca tatillerde gören kişilerin, buluşmak için yaptıkları fedakarlıklardan ve özlemin arkadaşlıklarını beslemesinden ötürü daha yakın ilişkiler kurduğunu söylüyor.

Yetişkinlik hayatımızda çocukluktaki kadar basit arkadaşlık kuramıyoruz. Yaş aldıkça da ilişkilere türlü türlü faktörler dahil oluyor. Okul bitince üniversite hayatı sona eriyor ve kariyer yolculuğu başlıyor. Dolayısıyla kısıtlı enerjimizi ve zamanımızı daha verimli arkadaşlıklara harcama arzusu doğuyor içimizde.

Milenyum ve Z kuşaklarının evlilik ve kariyere bakış açılarını da önceki nesillerden farklı bir doğrultuda geliştirmesi, bu nesillerin arkadaşlığa daha çok anlam yüklemesine neden oluyor.

'MESAFE İLİŞKİLERİ BESLİYOR'

Mesafe, artık arkadaşlıklarda eskiden olduğu gibi bir engel değil, tam tersine bazılarımızın arkadaşlıklarını diri tutması için etkili bir unsur. Bazı uzmanlar, arkadaşlarla sadece tatilde görüşmenin ilişkiyi muhafaza edebilmenin en etkili yöntemlerinden biri olduğu kanaatinde. Bu sava da birbirinden ayrı düşen arkadaşların sadece tatillerde bir araya gelmesinin o ilişkileri diri tuttuğu örneği veriliyor.

Atlanta'da insan kaynakları müdürlüğü yapan 31 yaşındaki Kathryn Stephenson da, üniversiteden kız arkadaşlarıyla Las Vegas'ta geçirdiği tatilin böyle bir etkisi olduğunu söylüyor. Klasik bir tatil geçirdiklerini fakat bu tatilin aslında çok şey ifade ettiğini söyleyen Stephenson, “Birlikte tatile çıkmak daha sıkıca irtibatta kalmanın güzel bir yoluymuş.” diyor.

O tatilden sonra üç arkadaş, ilişkilerini geliştirmek konusunda daha çok kafa yormaya ve daha çok tatile çıkmaya başlamış. Stephenson ilişkilerini “10 yılda hayatlarımızda büyük değişiklikler yaşadık. Üniversiteden 30'larımızın başına kadar geçen sürede temaslarımız daha da derinleşti” diye anlatıyor. Genç kadın, “Bu günlerde artık arkadaşlık anlamında bir yüzeysellik söz konusu. Sevdiğin arkadaşlarını görmek için seyahate çıkmak aslında arkadaşlığın çok zor bir şey olmadığını gösteriyor." sözleriyle açıklıyor.

Michigan State Üniversitesi'nde Yakın İlişkiler Laboratuvarı'nın başkanlığını yapan sosyal kişilik psikoloğu William Chopik, arkadaşlarla tatile çıkmanın teknolojik imkanlar sayesinde daha kolay olduğunu vurguluyor.

Sosyal medya ve akıllı telefonların getirdiği mesaj, mail ve görüntülü sohbet imkanları sayesinde insanların hiç olmadığı kadar ulaşılabilir olduğunu kaydeden Chopik, bu durumun aynı zamanda “insanlara diğerleriyle gerektiği kadar yakınlık kurma fırsatı" tanıdığını aktarıyor.

Senede bir ya da iki kere tatilde görüşmenin yakın temas imkanı sunacağına vurgu yapan Chopik, “Bu sayede birbirinize hayatınızdaki büyük ve önemli gelişmeleri anlatabilirsiniz” diyor.

UZAK MESAFELİ ARKADAŞLIK FEDAKARLIK GEREKTİRİYOR

Yakında yaşayan arkadaşınızla görüşmenizi iptal etmeniz daha kolayken, uzak mesafede yaşayan arkadaşınızla buluşmak istediğinizde bilet ve otel rezervasyonu, işten izin alma, ödemelerinizi ona göre ayarlama gibi fedakarlıklar yapmanız gerekiyor. Bu da arkadaşlığın daha da derinleşmesini sağlıyor. 39 yaşındaki Catherine Hovell ve en yakın arkadaşı Heather Ahearn, bu duruma iyi bir örnek.

2006'da bir turnuvada tanışan ikili hiç aynı şehirde yaşamamış ama beraber yaptıkları tatiller sayesinde arkadaşlıkları bugüne kadar gelebilmiş. İkili, küçük hafta sonu kaçamaklarından 10 günlük yurtdışı seyahatine kadar pek çok tatile çıkmış. Hovell, önemli bir karar alacağında eşine, ailesine ve Ahearn'a danıştığını söylüyor.

Bir arkadaşınızla tatil planlamanın sizi 'kanka' yapmayacağına dikkat çeken Chopik, “Gerek iki sokak aşağınızda yaşıyor olsun, gerek 20 yıllık arkadaşınız olsun, bir kişiyle zaman geçirmekten keyif almanız dışında hiçbir şeyin önemi yoktur.” ifadelerine yer verdi.

Hovell ise bu durumu, “Heather ile ister sahilde bulmaca çözüyor olalım, ister yurtdışında geziyor olalım, ne yaptığımızın hiçbir önemi yok. Onunla her yere giderim çünkü benim için ne yaptığımız değil, Heather  önemli” ifadeleriyle anlatıyor.

Chopik yürüttükleri araştırmaların, artık daha fazla insanın arkadaşlığı bir eş bulmaktan daha çok önemsediğini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Arkadaşlarla ufak bir kaçamak yapmanın kendini şımartmak olarak görüldüğünün altını çizen Chopik, kendisinin de bu tarz seyahatlerin insan sağlığını iyileştirdiği kanaatinde olduğunu ve bu nedenle üniversite arkadaşlarıyla son sekiz senedir neredeyse her yıl tatile çıktığını sözlerine ekledi.

*Bu makalede, The Atlantic'de Maggie Mertens imzasıyla yayımlanan “Want Closer Friendships? Move Away From Your Friends” başlıklı yazıdan faydalanılmıştır.

Kaynak: Web Özel

arkadaşlık ilişkiler iletişim tatil temas