Üretim Meksika'yı geçti... Dünyanın uyuşturucu başkenti: Shan

Web Özel eroin
Üretim Meksika'yı geçti... Dünyanın uyuşturucu başkenti: Shan
Askeri darbeden bu yana Myanmar'ın Shan bölgesinde devlet otoritesi sağlanamıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Askeri darbe sonrası politik kaos ve pandeminin ekonomik çöküntüsü ile boğuşan Myanmar bir uyuşturucu cennetine döndü. Öyle ki ülkenin Shan kenti uyuşturucu üretiminde Meksika'yı geçti. En büyük müşteri Hindistan.

Dünyanın bazı noktalarında devletler otoritesini hissettirmekte zorlanabiliyor. Böyle anlarda merkezi güçler ile şehirlerde konuşlanan yapılar arasında silahlı mücadeleler medyana geliyor. Myanmar geçen yıldan bu yana kanlı bir darbe sonucu hala bir politik sistem arayışında. Bu arayış yolunda bazı şehirlerde devlet yok dense yeri. Bu Güneydoğu Asya ülkesinin Shan isimli şehri ise dünyada uyuşturucu üretiminin merkezi olmak üzere.

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Assam şehrinde polis memuru olan Tridip Kumbang yedi kişilik ekibi ile Naramari isimli köyün ara sokaklarında koşturuyor. Bastıkları evde 55 yaşındaki şüpheli arka kapıdan çıkıyor olsa da onu karşılayan polis memurları tarafından yakalanıyor.

Şüphelinin evinde yapılan 40 dakikalık arama sonrası duvardaki gizli bir bölmede 35 gramlık toz bulundu. Bu tozun saf eroin veya ‘kahverengi şeker’ ismi ile bilinen düşük kalite bir uyuşturucu madde olduğu düşünülüyor.

Myanmar’da şiddetli hissedilen pandemi ve politik karışıklık ekonomiyi vururken, uyuşturucu çeteleri gençleri daha rahat yanlarına çekebiliyor, böylece tacirler Hindistan gibi komşu ülkelere de zehir gönderebiliyorlar. Hemen hemen bölgedeki her köyde bir bağımlıya rastlamak mümkün.

ÜRETİM MEKSİKA'YI GEÇTİ

Şu an hukukun olmadığı Myanmar’ın Shan eyaleti ise dünyanın en büyük sentetik uyuşturucu üretim merkezi konumunda. Mevcut üretimin Meksika’dan bile çok olduğu belirtiliyor. Kristal meth ve metanfetamin tabletleri kentte cirit atıyor.

Uyuşturucu sektörü dünyada 30 milyar poundluk bir hacme sahipken Myanmar, eroin üretiminde Afganistan’dan sonra dünyada ikinci. Tayland 2021’in ilk 6 ayında Myanmar’dan gelen uyuşturucu madde miktarında yüzde 73’lük artış olduğunu söylüyor.

İngiliz SOAS üniversitesinin Güney Asya Enstitüsü’nden yardımcı direktör Avinash Paliwal, “Myanmar’dan yabancı ülkelere giden uyuşturucu miktarı patladı” ifadelerini kullandı. Hindistan’ın Assam kenti bu uyuşturucuların geçişi için transit bir nokta. Hindistan’ın sınır kentlerinin Myanmar ile 1500 kilometrelik devasa bir sınırı bulunuyor.

HİNDİSTAN SINIRI KOLAY

Şu an Myanmar’da çoğu silahlı grup uyuşturucuyu büyük bir gelir kaynağı olarak görüyor. Myanmar’ın Çin’le olan sınırında güvenlik çok daha sıkı olduğu için uyuşturucu satıcıları, uyuşturucuları Hindistan tarafından geçirmeye çalışıyor. Hindistan ordusu da karışıklıktan dolayı Myanmar sınırındaki askerlerini çekmişti.

Hindistan’ın Myanmar sınırına yakın Asam kentinde polis amiri olarak görev yapan Satyaraj Hazarika, “Biz kolluk kuvvetleri için durum çok zor. Myanmarlı satıcılar rüşvet vererek sınırdan geçebiliyor ve korunuyorlar” demekte.

Sınırın diğer tarafı Hindistan’da da pandemi kaynaklı bozulan ekonomi halkın suç örgütleri ile kolay ilişki kurmasına neden oldu. Myanmar’da satılan uyuşturucular Hindistan’da 4-5 katı fiyata alıcı bulabiliyor. 2020 yılında Assam şehrinde 205 uyuşturucu vakası görülürken 2021 yılında bu 417’ye ulaştı.

Hindistan’ın sınır kentlerine sevk edilen bu uyuşturucular ülkenin Mumbai, Delhi ve Kolkata gibi büyük şehirlerine otomobillerin yakıt depolarında saklanarak gönderiliyor. Sınırdan uyuşturucu kaçıran bazı Myanmarlılar ise aile görünümünde sınır kontrolüne yaklaşarak çocukların oturduğu koltukların altına bile uyuşturucu saklayabiliyorlar.

HALKIN YÜZDE 2.2'Sİ UYUŞTURUCU KULLANIYOR

31 milyon kişinin yaşadığı Assam kentinde halkın yüzde 2.2’sinin uyuşturucu kullandığı biliniyor. Assam şehrinde 140 tane rehabilitasyon merkezi var ancak bu merkezlerden sadece durumu olanlar faydalanabiliyor. Uyuşturucuyu bırakan kişilerin yüzde 40’ı daha sonra gerekli olan terapilere katılamadıkları için tekrar bu bataklığa düşüyor.

Polis, Assam’da uyuşturucuya karşı aldığı önlemleri artırırken muhalefet, polisin şehri otoriter bir rejime sürüklediğini söylüyor. Resmi rakamlara göre kentte geçen mayıs ayında en az 28 kişi öldürüldü ancak bu rakama itirazlar da var.

Assam’da insan hakları aktivisti olan Arif Jwadder, “Bir öğrenci uyuşturucu suçlamasıyla göz altına alınarak, sabaha karşı saat ikide ayağından vuruldu. Organize bir suça karışmamıştı, kullanıcıydı. Assam artık bir polis devletine dönüştü” diyor.

*Yukarıda yer alan derlemedeki bilgilerin büyük bir bölümü The Telegraph’ta Joe Wallen ve Cheena Kapoor imzasıyla yayımlanan, ‘Military coup fallout turns Myanmar into world’s largest synthetic drugs hotspot’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Haber Global TV

eroin Web Özel