Üretilmesi 20 yıl süren ve 10 milyon dolar harcanan elma piyasaya sürüldü

Üretilmesi 20 yıl süren ve 10 milyon dolar harcanan elma piyasaya sürüldü

Yaratılması 20 yıl süren ve buzdolabında bozulmadan bir yıl kalabileceği belirtilen yeni bir elma türü pazar günü ABD'de piyasaya sürüldü. 1997'de üretilen elmanın piyasaya sürülebilir hale getirilmesi için bugüne kadar 10 milyon dolar harcandı.

Cosmic Crisp (Kozmik Kıtır) adı verilen elma türü, Honeycrisp ve Enterprise türü elmaların melezlenmesiyle elde edildi.  Washington Devlet Üniversitesi'nde ilk olarak 1997'de üretilen elmanın piyasaya sürülebilir hale getirilmesi için bugüne kadar 10 milyon dolar harcandı. Cosmic Crisp'in sulu, kıtır ve sert olduğu söyleniyor. 

12 AY TAZE KALIYOR

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; elmanın üretim sürecinin liderlerinden Kate Evans, "Bu çok kıtır, görece sert, tatlılık ve mayhoşluk dengesi iyi ve çok sulu bir elma" diye konuştu. Evans, elmanın dışının kararmasının uzun zaman aldığını, buzdolabında 10-12 ay arası taze kalabildiğini belirtiyor. 

ŞİMDİLİK SADECE WASHİNGTON'DA ÜRETİLİYOR 

Bugüne kadar 12 milyon Cosmic Crisp ağacı ekildi. Üniversitenin sıkı lisanslama politikası nedeniyle elma ağaçları şimdilik sadece Washington'da ekilebiliyor.

GÖKYÜZÜNÜ ANIMSATTIĞI İÇİN KOZMİK KITIR ADI VERİLDİ

Üretiliş sürecinde WA38 adıyla bilinen bu elmaya, koyu kızıl kabuğu üzerinde küçük beyaz lekeler barındırmasının gökyüzünü anımsatması nedeniyle Kozmik Kıtır adı takıldı.

Washington ABD'de en fazla elmanın yetiştirildiği eyalet. Elma ABD'de muzun ardından en popüler ikinci meyve.

Elma ABD