Ürdün: Kudüs kırmızı çizgimiz

Ürdün: Kudüs kırmızı çizgimiz

Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırılara ilişkin konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Kudüs'ün Ürdün için kırmızı çizgi olduğunu ifade etti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ABD Dışişleri Bakanlığında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Görüşme öncesi iki bakan ortak basın açıklaması yaptı.

Safedi açıklamasında Kudüs'te son derece tehlikeli bir durumun yaşandığını ifade ederek "Ürdün'de defalarca Kudüs'ün bizim için kırmızı çizgi olduğunu, Kudüs'te barış ve istikrarı sağlamanın kilit önemde olduğunu söyledik." dedi.

Şu an için acilen tırmanan gerilimin düşürmeye odaklandıklarını kaydeden Safedi, "Bunun (gerilimin düşmesi) olması için Şeyh Cerrah halkına yönelik provokatif önlemlerin veya Haremi Şerif'teki ihlallerin durması gerekir, statüko korunmalı ve Filistinlilerin haklarına saygı duyulması gerekir ki durumu sakinleştirebilelim ve ABD, Ürdün ve hepimizin istediği iki devletli çözüm temelinde tüm halkların haklarını koruyacak kalıcı, kapsamlı bir barış için siyasi bir ufuk oluşturalım." diye konuştu.

İki devletli çözüm formülünün barış ve istikrara götüren ana araç olacağını belirten Safedi, bu konuda ABD'nin öncülük etmesini beklediklerini dile getirdi.

Safedi, Kral İkinci Abdullah'ın Washington'a gelip ABD yönetimiyle sadece ikili ilişkiler değil aynı zamanda bölge güvenliği ve barışı konularında iş birliği görüşmeleri yapacağını kaydetti.

BLİNKEN'DAN TARAFLARA ÇAĞRI

Toplantıda açıklama yapan Blinken ise Gazze'den İsrail'e fırlatılan roketler ile Kudüs'te Mescid-i Aksa'daki şiddet ve provokasyonlardan kaygı duyduklarını açıkladı.

Blinken, "Tüm taraflar, gerginliği azaltmalı, gerilimi düşürmeli ve sükunet için pratik adımlar atmalıdır." dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'la da görüştü. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, yaptığı yazılı açıklamada Sullivan ve Safedi'nin bugün Washington'da bir araya geldiğini belirtti.

Görüşmede ABD'nin Ürdün'e güçlü desteğini dile getirdiğini vurgulayan Horne, iki tarafın birçok konuda ikili iş birliğini güçlendirme ve genişletme taahhütlerini ele aldığını ifade etti.

Horne, ABD'nin Ürdün'de ekonomik büyümenin önemini de vurguladığını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Sullivan ve Safedi, Kudüs'teki şiddetli çatışmalar hakkındaki endişelerini dile getirdi ve gerginliğin azaltılması konusundaki ortak çabalarını görüştü. Sullivan, Kudüs'teki kutsal tapınakların izlenmesinde Ürdün'ün oynadığı özel role işaret etti ve Safedi'ye Ürdün'ün mübarek ramazan ayının son günlerinde durumu sakinleştirmek için Filistinli ve İsrailli yetkililerle harcadığı çaba için teşekkür etti."

Horne, ABD'li ve Ürdünlü yetkililerin Suriye'de kötüye giden insani durum için ciddi endişelerini dile getirdiğini ve bu konuda birlikte çalışma sözü verdiklerini aktardı.

Kaynak: AA

Doğu Kudüs Ürdün Kudüs