Ünlü rapçi Macklemore Dubai konserini BAE'yi savaşa destek vermekle suçlayıp iptal etti

Ajans Bizim
Birleşik Arap Emirlikleri Sudan
Ünlü rapçi Macklemore Dubai konserini BAE'yi savaşa destek vermekle suçlayıp iptal etti
Reuters

Amerikalı rapçi Macklemore, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sudan'da hükümet birliklerine karşı savaşan paramiliter güçlere verdiği destekle “devam eden soykırım ve insani krizdeki” rolü nedeniyle Ekim ayında Dubai'de vereceği konseri iptal ettiğini açıkladı.

Macklemore tarafından yapılan duyuru, BAE'nin Afrika ülkesini saran savaştaki rolüne olan ilgiyi yeniden alevlendirdi. BAE, Hızlı Destek Güçlerini silahlandırdığını ve lideri Muhammed Hamdan Dagalo'yu desteklediğini defalarca inkâr etmiş olsa da, BM uzmanları Ocak ayında BAE’nin Çad'ın kuzeyinden RSF'ye haftada birkaç kez silah gönderdiğine dair “inandırıcı” kanıtlar rapor etti.

Sudan, Nisan 2023 ortalarında, askeri ve paramiliter liderleri arasında uzun süredir devam eden gerginliklerin başkent Hartum'da patlak vermesi ve Darfur da dahil olmak üzere diğer bölgelere yayılmasıyla kaosa sürüklendi. Tahminlere göre çatışmalarda 18 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybederken, 10 milyondan fazla kişi de evlerini terk etti. Yüz binlerce kişi açlık tehdidiyle karşı karşıya.  

Haziran ayındaki tartışmalı bir BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Sudan'ın zor durumdaki hükümeti BAE'yi doğrudan RSF'yi silahlandırmakla suçladı ve bir BAE diplomatı mevkidaşına öfkeyle “tribünlere oynamayı” bırakmasını söyledi. BAE, çatışmaları sona erdirmek için devam eden barış görüşmelerinin bir parçası oldu.