Ünlü bilim insanı uyardı: Yeni virüs daha bulaşıcı ve ölümcül olabilir

koronavirüs
Ünlü bilim insanı uyardı: Yeni virüs daha bulaşıcı ve ölümcül olabilir

Dünyada en yaygın kullanılan koronavirüs aşısını geliştiren Oxford Üniversitesi akademisyeni Prof. Dr. Dame Sarah Gilbert, "Yeni virüs daha bulaşıcı ya da daha ölümcül olabilir. Ya da belki ikisi de olabilir” dedi.

Oxford-AstraZeneca aşısının arkasındaki isimlerden biri olan Prof. Dr. Dame Sarah Gilbert, gelecekteki pandemilerin mevcut Covid-19 krizinden daha ölümcül olabileceği konusunda uyardı.

Aşıların Omicron varyantına karşı daha az etkili olabileceği konusunda uyarıda bulunan  Gilbert, bu konuda daha fazla şey öğrenilene kadar insanların dikkatli olması gerektiğini bildirdi. 

“Bu bizim hayatımızı etkileyecek son virüs olmayacak” diyen Gilbert, şunları ifade etti:  

“Gerçek şu ki, Covid-19’dan sonra durum daha kötü olacak. Yeni virüs daha bulaşıcı ya da daha ölümcül olabilir. Ya da belki ikisi de olabilir. Aynı sorunların tekrar tekrar yaşanmasına izin veremeyiz ve pandemiye karşı hazırlıklı olmalıyız. Elde ettiğimiz bilgileri ve ilerlemeleri kaybetmemeliyiz.” 

OMİCRON VARYANTI AÇIKLAMASI

Omicron varyantının virüsün bulaşılıcığını arttırdığı bilinen mutasyonlar içerdiğini söyleyen Gilbert, "Daha fazlasını öğrenene kadar dikkatli olmalı ve bu yeni varyantın yayılmasını yavaşlatmak için adımlar atmalıyız” dedi.

Ancak, Gilbert, aşıların enfeksiyona ve hafif hastalıklara karşı korumasının  azalmasının, mutlaka ciddi hastalık ve ölüme karşı sonuçlanacağı anlamına gelmediğini aktardı. Ayrıca pandemi sırasında aşı ve ilaç dağıtımında görülen hızlı ilerlemenin norm haline gelmesi çağrısında bulundu.

Diğer  taraftan farklı bir koronavirüs meydana gelen grip tehdidini ortadan kaldırmak için evrensel bir grip aşısı geliştirilmemesi için hiçbir neden olmadığını sözlerine ekledi. 

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs Oxford Üniversitesi