UNESCO uyardı! Venedik, 10 yıl sonra çöl olmasın diye...
Venedik, Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine girmek üzere. UNESCO bu yönde adım atarken uzmanlar, Venedik'in 10 yıl sonra çöl olmaması için derhal harekete geçilmesini söylüyor. Turist sayısını kontrollü olarak azaltmak da planlardan biri... İşte eylem planının detayları.
San Marco Meydanı'nın çılgın kalabalığından uzakta yer alan La Certosa, Venedik'te inşa edilmesi zorunlu olacak sürdürülebilir gelecek için bir şablon oluşturabilir. San Marco Meydanı'ndan su yoluyla 15 dakikada gidilebilen bu ada, Venedik Lagünü'nün daimi kalabalığından arınmış çok yönlü bir şehir parkı halinde.
Bir otel, bir marina, bir restoran ve ormanlık alandan olan geliştirme projesine başkanlık eden Alberto Sonino, “Bu Venedik plağının B yüzü. Venedik'in A yüzünü herkes biliyor ancak neredeyse hiç kimse hatta yerliler ve uzmanlar bile lagünün ilginç bir doğal ve kültürel ortamı olduğunu bilmiyor” ifadelerini kullanmakta.
UNESCO İLK ADIMI ATTI
Küresel ısınma, kuraklık gibi sebeplerden ötürü, kanallarıyla ünlü Venedik şehri ve Venedik Lagünü oldukça kırılgan bir yapıda. Hatta öyle ki UNESCO geçen hafta içi Venedik'i Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine almayı önermek için ilk adımını attı. Aşırı turizme atıfta bulunan UNESCO'nun gelecek ay karar vermesi bekleniyor.
Bu uyarı ışığında, 15 aylık bir duraksamanın ardından bir anda seyahat akınına uğrayabilecek olan Venedik'te halk ve yerel yetkililer, dar sokakları tıklım tıklım dolduran, verandalarda piknik yapan ve Rialto Köprüsü'nde selfie çeken günübirlikçilerle nasıl mücadele edeceklerini düşünüyorlar.
'BU BASİT BİR ÖNERİ DEĞİL!'
Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Roessler yaptığı açıklamada “Bu basit bir öneri değil” diyor: “Uluslararası toplumu, bu meseleleri birlikte ele almak için daha fazlasını yapması adına uyarıda bulunmak.”
Peki ne yapılacak? Veneto'nun yerel yetkilileri turizme bağımlı olan şehri Roma'ya havale etmek istiyor. Bu noktada şehre günübirlik gelecek insan sayısının kontrol altında tutulması, daimi sakinlerin artırılması, girişimlerin teşvik edilmesi, kiralık daire stoğunun sınırlandırılması ve Venedikli zanaatkarları korumak için ticari imar üzerinde de kontrol sağlanması alınacak önlemler arasında yer alıyor.
'10 YIL SONRA ÇÖL OLACAK'
Venedik'in “dünya sürdürülebilirlik başkenti” yapmayı amaçlayan plan doğrultusunda AB'nin pandemi için İtalya'ya verdiği 222 milyon Euro'luk kurtarma payının da bir kısmının kullanılması bekleniyor. Venedik için stratejik plan sunan Boston Consulting Group “Venedik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunu durdurup süreci tersine çeviremezsek 10 yıl sonra Venedik bir çöl olacak” ifadelerini kullanıyor.
Aktivistler, pandemi kısıtlamalarının gevşemesiyle şehre gelen kruvaziyerleri protesto etti. ☝️
Eylem planında dikkat çekilen noktalar arasında 2019'da 25 milyona ulaşan ziyaretçi sayısının kontrollü bir şekilde düşürülmesi ve her yıl bin Venedikli'nin göçünü durdurmak acil olarak vurgulanmakta. Venedik'e 12 bin yeni sakin çekmek ve 20 bin kişilik istihdam yaratmak için gelecek yatırımların 4 milyar Euro'yu bulması bekleniyor.
Ancak Venedik sakinleri her ne kadar normal dönemlerde turistlerden şikayetçi olsalar da ortada simbiyotik bir ilişki olduğu da aşikar. Pandemide ortaya çıkan bu gerçek turist trafiğinin düşmesiyle büyük ölçüde sübvanse edilen toplu taşımada ciddi bir düşüş yarattı. Hatta şehirdeki müzeler Venedik sakinleri için karantina hafiflediğinde bile açılamadı.
'TURİSTSİZ VENEDİK...'
Venedik'in turist bağımlısı bir şehre dönüşmesinin hastalıklı bir durum yarattığını Venedik'teki Ca Foscari Üniversitesi'nden destinasyon yönetimi uzmanı Anna Moretti açıklıyor ve şöyle diyor:
“Turistsiz Venedik, kendi vatandaşlarına hizmet veremeyen bir şehir oldu.”
Boston Consulting'e göre, 2019'da yaklaşık 19 milyon günübirlik turist ziyaret etti ve her biri yalnızca 5 ila 20 Euro harcadı. Bu denklemin diğer tarafında, Venedik'te en az bir gece geçiren turistlerin yüzde 20'si, tüm turist gelirlerinin üçte ikisinden fazlasına katkıda bulunuyor.
Ca Foscari Üniversitesi'nde VeniSia inovasyon laboratuvarı başkanı Carlo Bagnoli, “Sanırım ulaştığımız distopya o kadar büyük ki bir tepki doğması gerekiyor. Birçok yerden ortaya çıkan birçok proje var.”
Certosa da bunlardan biri. Hatta Bagnoli, şu an her hafta sonu 3 bin ziyaretçi alan ve hala tamamlanamamış bir proje olan Certosa'nın şehrin değişmesi için itici güç olabileceğini söylüyor.
Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin büyük kısmı Bloomberg'de yayınlanan "Venice Rethinks Its Future After Rare UNESCO Warning" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Fotoğraflar: Reuters
Kaynak: Web Özel