Ülkenin en genç başbakanı oldu!

Ülkenin en genç başbakanı oldu!

Finlandiya'da eski başbakan Antti Rinne'nin istifası sonrası yapılan genel kurulda başbakanlık koltuğuna seçilen Sanna Marin, ülkenin en genç başbakanı oldu.

Finlandiya'da eski başbakan Antti Rinne'nin 3 Aralık'ta istifa etmesinin ardından boşalan koltuğa 34 yaşındaki Sanna Marin seçildi. Marin, Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) yapılan genel kurulunda rakibi Antti Lindtman'ın aldığı 29 oya karşı 32 oyla ülke tarihinin en geç başbakanı oldu. Başbakan Marin, 2 dönemdir Tampera milletvekili olarak parlamentoda görev alırken Haziran ayından bu yana Antti Rinne hükümetinde Ulaşım ve İletişim Bakanı görevini yürütüyordu.

Öte yandan yeni başbakan Marin'in çevre ve doğanın korunması, fosil yakıt kullanan araçların yasaklanması yönünde çalışmaları bulunuyor. Genç Başbakan Marin, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda da sert muhalefet yürütüyordu.

Marin'in görev başlamasıyla Finlandiya'daki beş koalisyon ortağının tümünün liderleri kadın olacak. 

İşte koalisyondaki beş partinin liderleri:

Ülkenin en genç başbakanı oldu! - Resim : 1

Sosyal Demokratların lideri Sanna Marin (34 yaşında

Ülkenin en genç başbakanı oldu! - Resim : 2

Sol İttifak lideri Li Andersson (32 yaşında)

Ülkenin en genç başbakanı oldu! - Resim : 3

Yeşil Lig lideri Maria Ohisalo (34 yaşında)

Ülkenin en genç başbakanı oldu! - Resim : 4

Finlandiye İsveç Halk Partisi lideri Anna Maja Henriksson (55 yaşında)

Ülkenin en genç başbakanı oldu! - Resim : 5

Merkez Parti lideri Katri Kulmuni (32yaşında).

Geçtiğimiz hafta Salı günü eski başbakan Antti Rinne artan tepkiler üzerine istifasını vermişti. Rinne, greve giden postane çalışanlarının taleplerine kulak vermemekle ve süreci iyi yönetememekle eleştiriliyordu.

Parti liderliği için oylamayı az bir farkla kazanan Sanna Marin, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Güveni yeniden tesis edebilmek için çok çalışmamız gerekiyor" dedi.

Dünyanın en genç başbakanı olduğunun hatırlatılması üzerine ise Marin, "Hiçbir zaman yaşımı ya da cinsiyetimi düşünerek hareket etmedim. Benim için önemli olan hâlâ siyasete atılma nedenlerim ve seçmenin son seçimlerde bize duyduğu güven" diye konuştu.

Finlandiya Sanna Marin