Ülkeler koronavirüsle mücadelede insanları dijital takibe almayı planlıyor

Ülkeler koronavirüsle mücadelede insanları dijital takibe almayı planlıyor

Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), koronavirüsle mücadelede yardımcı olacak "Korona Veri Bağışı" APP'i geliştirdi. Fransa ve Hollanda da insanları dijital takibe almayı planlıyor

Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), koronavirüsle mücadelede yardımcı olacak spor bilekliği, bilgisayar bağlantılı kol saatleri için ürettiği "Korona Veri Bağışı" APP'i geliştirdi. RKI tarafından geliştirilen bu akıllı sistemli cihazı kullanan ve sağlık verilerini Robert Koch Enstitüsüyle paylaşan kişilerin akıllı cihazlarla elde edilen değerleri Enstitüde uzmanlar tarafından değerlendirilerek kişinin koronavirüs bulaşıp bulaşmadığı konusunda ön bilgi vermesini sağlayacak. "Korona Veri Bağışı" uygulaması hem Android akıllı telefonlar hem de Apple iPhone'lar için kullanılabilir olan RKI tarafından geliştirilen uygulamanın kullanımının gönüllü olduğunu vurguladı.

KONDİSYON VERİLERİ KORONA'YA NASIL YARDIMCI OLABİLİR? 

Robert Koch Enstitüsü tarafından geliştirilen APP sayesinde kalp atış hızı, uyku düzeni takip ediliyor. Kişinin akut solunum yolu hastalığı olması durumunda bu rutinler değişiklik gösterirken, geliştirilen APP sayesindeki kişinin sağlık durumunda farklılık gösterebiliyor. Ateş gibi tipik koronavirüs semptomlarının geliştirilen uygulama sayesinde tespit edilmesi ve bu verilerin spor bilekliği ya da saat aracılığı ile Robert Koch Enstitüsü uzmanlarına gönderilmesiyle koronavirüs vakalarının erken süreçte tespit edilmesini sağlayacak. Bu sayede kişiye ulaşılarak erken müdahale uygulanarak hastalığın ilerlememesi, başkalarına bulaşmasını engellemek için karantinaya alınması gibi önlemle alınmasına katkı sağlayacak.

Bulaşıcı hastalıklar konusunda otorite olan Robert Koch Enstitüsü bu sayede de ülkedeki bulaşıcı hastalıkların seyrinde öngörü sahibi olabilecek. Kişilerin mahrem bilgileri hiçbir şekilde paylaşılmayacağı açıklandı.

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Lothar H. Wieler, ABD'de akıllı saat ve kondisyon bilekliği verileri ile benzer vaka tahminlerinin elde edildiğini ifade etti. Bu sistemle ABD'de birçok salgın hakkına yeterli bilgiye sahip olunduğunu sözlerine ekleyen H. Wieler , ABD'li yetkililerin başarılı olduklarını bildiklerini belirterek, "Robert Koch Enstitüsü ve e-sağlık şirketi Thryve ve Federal Veri Koruma Görevlisi'nin katılımıyla birlikte "Korona Veri Bağışı" App'ini geliştirdi. Dijital uygulamalar COVID-19'u içermek için şimdiye kadar alınan önlemleri faydalı bir şekilde tamamlayabilir. Birçok kişinin katılacağını umuyoruz. Verilerini değerlendirme için ne kadar çok kişi sunabilirse, koronavirüsün yayılması hakkındaki bulgularımız o kadar doğru olur" açıklamasında bulundu.

FRANSA AKILLI TELEFONLA TAKİP EDECEK

Fransız hükümetinin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında, insanları akıllı telefon uygulaması üzerinden takip etmeyi planladığı belirtildi.

Fransa'da Dijital İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Cedric O, Le Monde gazetesine verdiği demeçte, hükümetin hayata geçirmeye karar verdiği "StopCovid" projesi kapsamında, akıllı telefonlar için bir uygulama geliştirileceğini, böylece insanların dijital olarak takip edileceğini ve bu kişinin temasa geçtiği kişilerin tespit edilebileceğini bildirdi.

Söz konusu uygulamanın herkes için zorunlu olmayacağını ve isteyen kişilerin cep telefonlarına yükleyeceğini dile getiren O, uygulamanının nasıl çalışacağına ilişkin şu bilgileri paylaştı: 

"İki kişi belirli bir süre bir arada yakın mesafede olduğu zaman, birinin cep telefonu söz konusu uygulama sayesinde diğerininkinin referanslarını kaydediyor. Daha sonra iki kişiden birinin Kovid-19 testi pozitif çıkması durumunda diğerine otomatik olarak bilgi ulaşıyor. Bu uygulama geçmiş günlerde temasa geçtiğiniz kişilerin içerisinde Kovid-19 testi pozitif çıkanlar hakkında bilgi veriyor." 

O, bu uygulamanın bluetooth teknolojisi ile çalışacağını belirterek, "Bu teknoloji Almanya, Fransa ve İsviçre tarafından yürütülen Avrupa projesinin merkezinde yer alıyor." ifadesini kullandı. 

Uygulamanın, kullanıcıların coğrafi konumunu değil kullanıcıların temasa geçtiği kişileri tespit edeceğini anlatan O, bunun geliştirilmesi için çalışmaların başladığını ancak ne zaman hayata geçebileceğinin henüz belli olmadığını söyledi. 

O, muhalefet partilerinden ve iktidardaki parti Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinden (LREM) bazı milletvekillerin, insanların özgürlüklerinin kısıtlanacağı gerekçesiyle bu uygulamaya karşı çıktığını ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

HOLLANDA, KİŞİLERİ VE TEMASA GEÇTİKLERİ KİŞİLERİ TAKİP ETMEYİ PLANLIYOR

Hollanda hükümeti, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede, insanları ve temasa geçtikleri kişileri dijital olarak takip edebilecekleri bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlandıklarını duyurdu.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Sağlık Bakanı Hugo de Jonge,  söz konusu uygulamanın Kovid-19 taşıyan kişilerin takip edilmesini sağlayarak virüsün yayılmasını engelleyeceği ve bu sayede daha sıkı karantina şartlarına gerek kalmayacağını dile getirdi.

Uygulamanın bluetooth teknolojisiyle çalışacağını, daha önce Kovid-19'a yakalanmış kişilere yaklaşıldığında uyarı vereceğini söyleyen Rutte, hastalık belirtisi taşıyanların da uygulama üzerinden doktorlara ulaşabileceğini anlattı.

Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, uygulamanın herkes için zorunlu olup olmayacağına ilişkin soruya, "Uygulamayı ne kadar fazla kişi indirirse o kadar iyi olur." yanıtını verdi.

Uygulamanın ne zaman hayata geçirilebileceğinin henüz belli olmadığını vurgulayan De Jonge, "Mevcut vaka sayıları, bu uygulamaya geçmenin gerekli olduğunu gösteriyor." dedi. 

Sosyal medyada, söz konusu uygulamanın insanların özgürlüklerini kısıtlayacağına ve özel hayatın gizliliğini ihlal edeceğine yönelik endişeler dile getiriliyor.

Hollanda Fransa app uygulama