Ukrayna'nın F-16 pilotu sorunu: Önümüzdeki ilkbahar Rusya'ya karşı kullanılacak ama...

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Ukrayna'nın F-16 pilotu sorunu: Önümüzdeki ilkbahar Rusya'ya karşı kullanılacak ama...
Fotoğraf: DepoPhotos

F-16'lar önümüzdeki bahar Ukrayna'da hizmete girecek ancak pilot açığı büyük bir sorun teşkil ediyor.

En büyük darboğaz, İngilizce konuşan Ukraynalı pilot ve uçak teknisyenlerinin eksikliği.

Ukrayna eski Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrinform haber ajansı tarafından yayınlanan bir röportajında, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin önümüzdeki ilkbaharda Rusya'ya karşı savaşta F-16 savaş uçaklarını kullanabilmesinin beklendiğini söyledi.

Ancak o zamana kadar Ukraynalı pilotların eğitilmesi, ayrıca bu uçakların işletilmesi için tüm altyapının oluşturulması ve yardımcı personelin eğitilmesi gerektiğini kaydetti. Reznikov, ayrıca müttefikleri Ukrayna'ya F-16 uçakları tedarik etmeye ikna etmek için Ukrayna ordusunun bu uçakları Rusya topraklarında değil Ukrayna topraklarında sadece savunma amaçlı kullanacağına dair güvenceler içeren birkaç mektup yazmak zorunda kaldığını belirtti.

Reznikov F-16'larla ilgili açıklamaları yaptığı gün görevinden alındı ve yerine Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı Rustem Umerov atandı.

Rusya, Batılı savaş uçaklarının Ukrayna'ya transferinin çatışmayı tırmandırma riski taşıdığı uyarısında bulundu ve Ukraynalı pilotların bu kadar kısa bir süre içinde sadece bu uçakları kullanmak için değil, aynı zamanda etkili bir şekilde kullanmak için de beceri kazanıp kazanamayacağından şüphe duyuyor. Rusya'nın, Kiev'in F-16'ların kısa süre içinde faaliyete geçeceğine dair iyimser açıklamalarının, karşı saldırıları şu ana kadar sadece mütevazı sonuçlar veren Ukrayna birliklerine moral vermek için tasarlandığını iddia ettiği bildiriliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta yaptığı açıklamada Danimarka, Hollanda ve Norveç'in söz verdiği 50 ila 60 F-16'ya ek olarak Ukrayna'nın yaklaşık 100 savaş uçağına daha ihtiyacı olduğunu söyledi.

Sadece 8 pilot

Ancak kısa vadedeki en önemli zorluk, tüm F-16 el kitapları ve işletim prosedürleri İngilizce olduğundan, eğitim programlarına katılmalarına izin verecek düzeyde İngilizce bilen deneyimli Ukraynalı pilot ve teknisyen sayısının az olmasıyla ilgili. ABD'li yetkililere göre şu ana kadar savaş deneyimi olan sadece sekiz Ukraynalı pilot Danimarka'daki eğitim programına başlamak üzere seçildi ve en az 20 pilot da İngiltere'de İngilizce kurslarına başladı.

Bu arada Zelenskiy, ülkenin Rusya ile savaşının ortasında Reznikov'u görevinden aldı ve hükümetin savaşa "yeni bir yaklaşım" getirmesi gerektiğinde ısrar etti.

Pazar akşamı Telegram'da yayınlanan bir video konuşmasında Zelenskiy, Reznikov'u görevden alma ve yerine Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı Rustem Umerov'u getirme kararını açıkladı.

Kaynak: Ajans Bizim

ukrayna Rusya Rusya Ukrayna savaşı Rusya'nın Ukrayna'yı işgali F-16 uçakları