Ukrayna'daki Türkler anlatıyor...

Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna'daki Türkler anlatıyor...
İnsanlar kentten kaçmaya çalışırken Kiev'de merkez tren istasyonunda bir kadın valizinin üstünde otururken. Fotoğraf: Reuters

Haber Global'e konuşan Türk vatandaşları Ukrayna'da yaşadıklarını anlattılar. Dışişleri Bakanlığı vatandaşlar için bir tahliye planının hazır olduğunu açıkladı.

Pek çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerek iş gerekse de eğitimleri dolayısıyla Ukrayna’da bulunuyor. Ukrayna genelinde bugüne kadar pek çok kentte bir panik havası yoktu fakat Rus bombardımanı ile birlikte ortalık birbirine girdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran Türk vatandaşlarının tahliye planlarının hazır olduğunu söyledi. Kıran havadan ve denizden tahliye imkanları olduğunu açıkladı.

Resmi rakamlara göre Ukrayna’da 20 binin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşıyor. 12 Şubat’tan bu yana bu vatandaşların 15 binine kısa mesaj veya cep telefonu ile ulaşıldı.  

Haberglobal.com.tr’ye konuşan Kiev’de yaşayan taksici Tayfun Kaşkaloğlu anlatıyor:

4 yıldır Kiev'de yaşıyorum. Taksici olarak çalışıyorum. Buranın nabzını çok iyi biliyorum. Az önce bomba atıldı. Bomba sesi çok kuvvetliydi. Kiev'in merkezinde de küçük de olsa bombardıman var. (24.02.2022 13:15 itibarıyla) Çünkü Volodimir Zelenskiy Rusya'yı çok kızdıracak bir açıklama daha yaptı. Bu da bize zarar verecek açıkçası.

Halk günlerdir hiçbir hazırlık yapmamıştı. Gitmek isteyenler gitti. Şu an marketlerin, bankamatiklerin ve benzin istasyonlarının önünde kuyruklar var. İnsanlar sokağa sadece bir şeyler alabilmek için çıkıyor. Onun dışında kimse dışarı çıkmıyor.

Halkta bir telaş var. Çünkü bomba seslerini duyuyoruz. Sabah 05.30'da bir bomba atıldı. Diğer şehirlerden de aldığım haberler herkesin batıdaki kentlere kaçmaya çalıştığı yönünde. Duyumlarıma göre sınır kapılarında birikenler var.

En güvenlisi şu an evde kalmak. Türkiye'den tahliye uçağı gelene kadar evlerimizde beklemeyi düşünüyoruz. Sokaklarda asker yok daha çok polis var. Sıkı yönetim ilan edildi. Şu an bir gıda sıkıntısı yok ama olacak gibi gözüküyor.

Haber Global yayınına katılan içerik üreticisi hikmet Samet Alemdar:

Savaş çıkacak çığlıkları nedeniyle gece 4'de zor uyuyabildik. Daha önce böyle bir şey yaşamamıştım. Saat, 05.05'de bomba sesiyle uyandım. Önce ne olduğunu anlayamıyorsunuz. Büyük bir panik. Üst üste bomba sesleri geldi. Avrupa'nın göbeğinde, bir başkente bunu duyunca inanamadım. Rusya'nın Kiev'e bomba atacağını 3 senedir buradan yaşayan biri olarak düşünmezken birden bomba sesleriyle uyanmak zorunda kaldım. Daha sonra buranın genel kurmay başkanı 'savaştayız' diye tweet attı.

Sonra siren sesleri gelmeye başladı. O siren sesleri de korkutucuydu. Zaten ne yapacağınızı bilemiyorken, tüm halk panik halindeyken ve hiçbir yerden haber alamıyorken, Rus tarafından dezenformasyon varken halk marketlerin ve eczanelerin önünde açılmasını beklerken kuyruklar oluşturdu.  Rusya Ukrayna'da stratejik gördüğü her yeri bombalıyor.

Halkta ne yapacağını bilmeme hakim. Çok telaşlanacak, sivil halka yönelik bir şey yok. Ancak panik daha büyük bir problem. Arkadaşlarımdan, ailemden sürekli mesaj alıyorum. Kendi derdimizi düşünecek halde değiliz. Durum o kadar ciddi. Kardeşim, bana yeter artık yat diyor bana ancak bomba sesleri arasında nasıl uyuyabilirsiniz. Ukrayna'daki 40 milyonluk halk bomba sesiyle ağlayarak, tedirgin bir şekilde uyandı.

Haber Global yayınına katılan Harkov'da yaşayan Türk öğrenci Murat Çataltaş:

İkinci sınıf tıp fakültesi öğrencisiyim. Şu an burada gergin bir bekleyiş var. Sabah 06.30'da uyandım yaklaşık 600 metre uzağımdan gelen bomba sesiyle uyandım. İnternet hatları kesik durumda. Hiçbir şekilde wifi bağlantımız yok. Sadece mobil veri bağlantımız var. Kimseyle iletişim kuramıyoruz.

Konsoloslukla iletişim halindeyiz. Sınır hattına yakın bir bölgedeyiz. Burada trafik var herkes buradan kaçıyor. Üniversite yönetimi de süresiz olarak eğitimi askıya aldı. Marketlerde temel gıdalar tükenmiş durumda. Bankamatiklerde kuyruklar var. Eğitim aldığım üniversitede Türk yoğunluğu çok yüksek. Yaklaşık 700 Türk öğrenci var.

Konsoloslukları aradık. Konsolosluk, evde kalmamızı ve gerekli açıklamaları beklememizi söylüyor. Şu anda burada bizim güvenliğimizi sağlayacak bir kolluk kuvveti yok. Sivil silahlanma yasası tarzında bir şey çıkardılar. Burada  bir vatandaş bize ateş etse bunun hesabını soracak kimse yok. Burada kimse bizim güvenliğimizi garanti edemez. Her an her şeyin olabileceği bu ortamdan kurtulmak istiyoruz.

 

Kaynak: Web Özel

Rusya Ukrayna savaşı