Ukrayna'da asker avı

Ukrayna'da asker avı

Ukrayna'da ordu yetkilileri, sokak sokak gezip asker kaçaklarını topluyor.

Rusya ile savaş 3. yılına yaklaşırken, cephedeki en büyük sıkıntı, yetersiz asker sayısı. Bu yüzden Ukrayna'da seferberlik ileri boyuta taşındı. Ordunun askere alım görevlileri, rastgele baskınlar yaparak muafiyet belgesi olmayan erkekleri önce gözaltına, sonra orduya alıyor.

Hafta sonu başta Kiev olmak üzere birçok şehirde restoranlara, pazarlara, alışveriş merkezlerine baskın yapıldı. Askerlikten muafiyet belgesi olmayanlar tespit edildi. Kiev'de gece kulübüne giden gençler de baskının hedefindeydi. Çoğu direnmeye çalıştı ama başaramadılar, zorla askere alındılar.

Ukrayna'da seferberlik kanunlarına göre 25-60 yaş aralığındaki tüm Ukraynalı erkekler askere alınabiliyor. Ayrıca 18-60 yaş aralığındaki erkeklerin ülkeyi terk etmesine izin verilmiyor. Ancak savaşın uzaması ve zafer umudunun azalması nedeniyle cephede asker krizi yaşanıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, şu ana kadar 31 binden fazla Ukraynalı askerin cephede hayatını kaybettiğini açıkladı. Rus ordusu için bu sayının iki kat fazla olduğu iddia ediliyor.