Ukrayna'da araştırma korkunç tabloyu ortaya çıkardı

AJANS BİZİM
Ukrayna
Ukrayna'da araştırma korkunç tabloyu ortaya çıkardı

Ukrayna medyasına yayımlanan haberlerde, ülke genelinde yapılan bir araştırmanın korkunç tabloyu ortaya çıkardığı bildirildi.

Ülke genelinde geçen yıl sadece 187 bin çocuğun doğduğu tespit edildi. Uzmanlar, bu sayının, Avrupa’da ve Rusya’nın ilhak ettiği topraklarda doğan bebekleri de kapsadığı belirtiliyor.

Basın yayın organlarına göre, en az 300 yıldır bu kadar az çocuk doğmadı. 18’inci yüzyılda bile 5,7 milyonluk nüfusta yaklaşık 280 bin yeni bebeğin doğduğuna dikkat çekiliyor.

Kiev yönetimine muhalefet eden bazı politikacılar, mevcut Kiev yönetiminin ve Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin bazı politikaları nedeniyle Ukrayna'nın demografik olarak uçurumun eşiğinde olduğunu ifade ediyor.

Aynı kaynaklara göre, özellikle 2022’den sonra ülkeden göç edenler sebebiyle nüfusu hızla azaldı ve gelecek yıllarda Ukrayna’da yalnızca 19 milyon insanın kalacak.

Özellikle ülkede ilk sıcak çatışmaların başladığı 2014 yılında başlayan göç, Rus ordusunun ülkenin doğusuna girmesiyle zirveye ulaştı.

Milyonlarca Ukraynalı, Avrupa’ya ya da Rusya'ya gitti. Yüz binlerce erkek ise silah altına alınarak cepheye yollandı. Tüm bu etmenler ülkede nüfus krizini tetikliyor.

YETMİYOR

Ukrayna, savaş başlamadan önce zaten demografik bir kriz yaşıyordu. Avrupa'nın en yoksul ülkesi olarak, işgücünün beşte biri AB ve Rusya'da daha iyi ücretli işler aramak için çoktan ülkeyi terk etmişti. Üstelik 2022'de doğurganlık oranı kadın başına 1,4 doğumdu ki bu da kaybolan nüfusu yerine koymaya yetmiyordu.

Ukrayna'daki durum savaş nedeniyle daha da beter oldu ki savaş başlamadan önce de ülkenin başı nüfusuyla dertteydi. Ukrayna'da 2000 yılından bu yana resmi bir nüfus sayımı yapılmadığı için savaş öncesi 45 milyon kişi sayısı zaten tartışmalıydı.

Ukrayna'nın nüfusu, 2000 yılındaki son nüfus sayımından bu yana vatandaş sayısının yaklaşık 5 milyon kişi azalarak 2020'de 37,289 milyona düştüğünü ortaya koyan elektronik nüfus sayımından sonra ilk kez Polonya'nın gerisine düştü.

AB İstatistik Kurumu Eurostat da gerçek nüfus büyüklüğünün 2018'de 37,98 milyon olduğunu tahmin ediyor.

DAHA DA KÖTÜLEŞTİ

Ancak savaş, milyonları komşu ülkelere sürgüne göndererek, demografik yapıyı çok daha kötü hale getirdi. Savaştan önce ülkeyi terk eden yaklaşık 6 milyon ekonomi sebepli göçmene ek olarak, Rusya'nın ülkeyi işgal etmesinden bu yana yaklaşık 8 milyon kişi daha ülkeyi terk etti.

Bunların çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor ki bu da doğurganlık oranını daha da düşürecek. Ülkeyi terk eden mültecilerin toplam sayısını tahmin etmek, milyonlarca kişinin yurtdışında olması nedeniyle henüz mümkün değil.

Ukrayna’da sadece 9,5 milyon vatandaşın istihdam edildiği tahmin ediliyor. Devlet çalışanları hariç tutulduğunda bu sayı 6-7 milyona iniyor. Çalışanlar, emekliler, çocuklar, öğrenciler, işsizler, bakmakla yükümlü oldukları kişiler vs. dahil olmak üzere kalan 23 milyon kişiyi geçindirmek zorunda! 8,6 milyon vatandaşın halihazırda yurtdışında yaşaması ve savaşın başlamasından bu yana 1,0'ın altına düşen doğurganlık oranının endişe verici derecede düşük olduğu tahmin ediliyor.

Yakın zamanda herhangi bir iyileşme olmaması halinde Ukrayna'da çalışan nüfusun iki katı kadar emekli olacağı hesaplanıyor.