Ukrayna konferansına 90 ülke ve kuruluş katılacağını açıkladı

Ajans Bizim
Ukrayna İsviçre Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna konferansına 90 ülke ve kuruluş katılacağını açıkladı
Fotoğraf: DepoPhotos

İsviçre'nin ev sahipliğini yapacağı Ukrayna konferansına yarısı Avrupa'dan olmak üzere yaklaşık 90 ülke ve kuruluş katılacak.

İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak zirvenin, Rus güçlerinin Ukrayna'yı işgal etmesinden ve savaşın sürmesinden yaklaşık 28 ay sonra olası bir barışa giden yolu çizmeyi amaçladığını söyledi.

Amherd “Bu propaganda ile ilgili değil. Bu, İsviçre tarafından sağlanan insani yardımın temelinde barışı teşvik etmek (ve) bir diyalog başlatmak için bir platform sağlamakla ilgili” dedi. 

İsviçre Cumhurbaşkanı, yaklaşık yarısı devlet ya da hükümet başkanı düzeyinde temsil edilecek olan katılımcıların çoğunun ülke liderleri olduğunu, ancak “bir avuç kadarının” Birleşmiş Milletler gibi kuruluşlardan geldiğini de sözlerine ekledi.

Aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da bulunduğu bazı devlet ya da hükümet başkanlarının Lucerne Gölü manzaralı Buergenstock tatil beldesindeki zirveye katılması bekleniyor.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ABD adına zirveye katılacak. Başkan Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan da ABD heyetinin bir parçası olarak Harris'e katılacak.

Yaklaşık 160 davetiye gönderildi ve Amherd şu ana kadar 100'den az kişinin barış sürecinin ilk aşamasına katılacağını açıklamasının İsviçre hükümeti için bir “hayal kırıklığı” olmadığını söyledi.

Türkiye henüz yanıt vermedi

İsviçreli yetkililer nihai katılımcı listesinin Cuma gününe kadar açıklanmasının beklendiğini ancak Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya gibi gelişmekte olan kilit ülkelerin katılıp katılmayacaklarını henüz belirtmediklerini söyledi. Hindistan'ın da katılacağını ancak hangi düzeyde katılacağının belli olmadığını söylediler.

İsviçreli yetkililere göre Brezilya ve Çin, Rusya da dahil olmak üzere her iki taraf da masada olmadığı sürece katılmayacaklarını söyledi. Savaşın başlamasından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en büyük destekçilerinden biri olan Pekin, katılım kriterlerinin “karşılanmasının zor” olduğunu söyledi.

Yoğun güvenlik önlemleri

Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis de gazetecilere yaptığı açıklamada İsviçre'nin Rusya olmadan bir barış süreci olamayacağını defalarca kabul ettiğini söyledi. “Asıl soru Rusya'nın sürece dahil olup olmayacağı değil, ne zaman olacağıdır.”

Ayrıca İsviçre'nin konferansla ilgili olarak Moskova'daki yetkililerle sık sık temas halinde olduğunu söyledi.

Ukrayna zirvenin koordinasyonuna yardımcı oldu ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de zirveye katılması bekleniyor. Cassis, İsviçreli yetkililerin Rusya'nın temsil edilmesi halinde Ukrayna'nın katılmayabileceği yönündeki düşünceleri dengelemek zorunda olduklarını söyledi.

İsviçreli yetkililer konferansın Ukrayna'da “kalıcı barışa” doğru bir rota belirlemeyi, bu yönde “ortak bir anlayışa” ulaşmayı ve her iki tarafın da görüşmelere nasıl dahil edileceğine dair bir “yol haritası” oluşturmayı amaçladığını söylüyor. Nükleer güvenlik, insani yardım ve gıda güvenliği de zirvenin gündeminde yer alıyor.

Zirvenin güvenliğini sağlamak ve hava ulaşımını desteklemek, gözetleme yapmak ve güvenlik çitleri ve çelik teller yerleştirmek üzere 4 bin kadar askeri personelin görevlendirileceğini belirten yetkililer, zirve öncesinde siber saldırılarda artış kaydedildiğini de sözlerine eklediler ancak ayrıntı vermediler.