Ukrayna: Barış Pınarı Harekatı'nı dikkatle takip ediyoruz!

Ukrayna: Barış Pınarı Harekatı'nı dikkatle takip ediyoruz!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin yazılı açıklamada bulunarak, "Ukrayna, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri operasyonu dikkatle takip ediyoruz" denildi.

Suriye'deki çatışmaların yıllardır devam ettiği belirtilen açıklamada, "Suriye halklarının çektikleri acılara son verilememesinin başlıca sebeplerinden biri, Esad rejimini destekleyen ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarını engelleyen ülkelerin duruşlarıdır. BM Güvenlik Konseyi'nin ve Türkiye'nin de dahil olduğu ilgili taraflardan oluşan üyelerinin, güvenlik ve insani konularla ilgili sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde çözümüne yönelik karar almalarını bekliyoruz" denildi.

ZELENSKİY YORUM YAPMADI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, dün düzenlediği basın toplantısında DHA muhabirinin Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin sorusunu yanıtsız bıraktı.

REKOR KIRDI

Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy, 14 saat boyunca basın toplantısı yaparak en uzun süre basın toplantısı yapan devlet başkanı oldu.

Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev’de 300 gazetecinin katıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Ukrayna liderinin basın toplantısının 10 saat sürmesi planlanırken bu süre 14 saati buldu. Daha önce en uzun süreli basın toplantısı yapma rekorunu Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko 8 saat ile elinde tutuyordu.

Ukrayna’da son dönemde yaşanan askeri ve siyasi durumlarla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Zelenskiy, devlet başkanlığındaki en önemli hedefinin Ukrayna’da süren iç savaşı sonlandırmak olduğunu söyledi. Kırım ve Donbas bölgelerinde devam eden sorununun askeri yollarla çözümüne karşı olduğunu söyleyen Zelenskiy, “Eğer insanlar ve topraklar hakkında konuşuyorsan önce insanlar sonra topraklar gelmeli” diyerek duruma insancıl bakılması gerektiğini söyledi.

"TRUMP İLE YAPTIĞIM GÖRÜŞMEDEN RAHATSIZ DEĞİLİM" 

ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi yapan ve bu görüşmenin ABD’de medya tarafından yayınlanması konusuna değinen Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy, Trump ile yaptığı telefon görüşmesinden kesinlikle rahatsız olmadığını ifade etti. Kırım ve Donbas konularının çözümüyle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye açık olduğunu dile getiren Zelenskiy, “Halkımızın çıkarı için 2 ülke arasındaki takas konusunun çözümü doğrultusunda Putin ile doğrudan görüşebilirim” dedi.

Zelenskiy ayrıca Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimi Putin ile karşılıklı olarak çözümü istedikleri taktirde sonlandırabileceklerini de ifade etti.

ukrayna haberler Barış Pınarı Harekatı Vladimir Zelenskiy