Uganda'da tartışılan 'eşcinsellik' yasası onaylandı

Dünya haberleri
Uganda'da tartışılan 'eşcinsellik' yasası onaylandı

Uganda'da eşcinsel ilişkiye giren ya da eşcinsel ilişki yoluyla hastalık bulaştıranların cezalandırılmasını amaçlayan yasa tasarısı onaylandı.

Uganda basınında yer alan habere göre Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, bazı Batılı ülkelerden gelen tepkilere ve yaptırım açıklamalarına rağmen eşcinsel ilişkiye giren ya da bu yolla salgın hastalıkların yayılmasına neden olan kişilerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Yasa ile ilgili yazılı açıklama yapan Uganda Meclis Başkanı Anita Among, "Halkımızın kaygılarını dikkate aldık ve ailemizi koruyan bir yasa çıkardık. Kültürümüzü ve değerlerimizi savunmak için güçlü durduk" ifadesini kullandı.

Eşcinsel olmaya ceza öngörmeyen yasa, eşcinsel ilişkiye girmek ya da eş cinselliği teşvik etmek gibi eylemleri suç kabul ediyor.

Yasada, reşit olmayanlarla eşcinsel ilişkiye girerek İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) ve Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu (AIDS) buluşturanların ölüm cezasına çarptırılması öngörülürken “eşcinsellik eylemlerine karışmak” ömür boyu hapisle cezalandırılabilecek.

Öte yandan, eşcinselliği teşvik edenlere 20 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Eşcinselliği teşvik eden kurumlar da 10 yıllık yasakla karşı karşıya kalabilir.

UGANDA'DA EŞCİNSELLİK YASASI

Uganda’da ilk olarak 2014'te eşcinselliği suç kapsamına alan yasa gündeme gelmiş ancak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

22 Mart’ta tekrar meclis gündemine gelen yasa, 389 milletvekilinin 387'sinin onayıyla geçmişti.

Uganda'daki eşcinsellik yasasına ABD, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası gibi birçok ülke ve uluslararası kuruluşla insan hakları grupları ve LGBT örgütleri tepki göstermişti.

Tasarıyı imzalayan Museveni ise eşcinselliği "normalden sapma" olarak nitelendirmiş ve milletvekillerini "emperyalist" baskıya karışı direnmeye çağırmıştı.

Kaynak: AA

uganda