Uçak ya da helikopter kazalarında trajik bir şekilde ölen küresel liderler

Haber Merkezi
Havacılık Uçak kazası Dünya haberleri
Uçak ya da helikopter kazalarında trajik bir şekilde ölen küresel liderler
Pakistan Devlet Başkanı Muhammed Ziya'ül Hak, 17 Ağustos 1988'de bir uçak kazasında öldü (Fotoğraf: Depo Photos)

19 Mayıs 2024'te İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde meydana gelen helikopter kazasında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti. Reisi, uçak ya da helikopter kazalarında ilk küresel lider değildi.

 

Uçak ya da helikopter kazalarında trajik bir şekilde ölen küresel liderler

İsveç Başbakanı Arvid Lindman içinde bulundğu Douglas DC-2 tipi uçağın evlere çarpması sonucu 9 Aralık 1936'da hayatını kaybetti.

Paraguay Devlet Başkanı Mareşal Jose Felix Estigarribia, 7 Eylül 1940'da bir uçak kazasında öldü.

2. Dünya Savaşı sırasında Polonya'nın sürgündeki hükümetinin lider iolan Wladyslaw Sikorski, Cebelitarık'ta uçağının düşmesi sonucu 4 Temmuz 1943'te öldü.

Filipinler Cumhurbaşkanı Ramon Magsaysay, C-47 tipi uçağın Cebu'da düşmesi sonucu 17 Mart 1957'de öldü.

16 Haziran 1958'de dönemin Brezilya Devlet Başkanı Vekili Nereu Ramos içinde bulunduğu uçağın düşmesiyle hayatını kaybetti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olan Barthelemy Boganda, 29 Mart 1959'da ülkesinin Fransa'dan resmen bağımsızlığını kazanmasından kısa bir süre önce bir uçak kazasında öldü.

1953 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olan İsveçli Dag Hammarskjöld, 1961 yılının eylül ayında Kongo'ya giderken uçağının Zambiya'ya düşmesi sonucu öldü.

14 Mayıs 1966'da Irak Cumhurbaşkanı General Abdüsselam Arif, içinde bulunduğu helikopterin düşmesiyle öldü.

Brezilya'nın 26. Cumhurbaşkanı olan Humberto de Alencar Castelo Branco'yu taşıyan Piper PA-23 Aztec model uçak 18 Temmuz 1967'de bir başka uçakla çarpıştı. Branco kurtulamadı.

1964'te bir darbeyle iktidara gelen Bolivya Devlet Başkanı Rene Barrientos, Nisan 1969'da helikopterinin Cochabamba'da düşmesi sonucu öldü. Uçağın elektrik hattına çarptığı tespit edildi.

Karanfil Devrimi'nin yükselen lideriyken Portekiz Başbakanı olan Francisco Carneiro, 1980 yılında içinde bulunduğu Cessna 421 Golde Eagle tipi uçağın karıştığı kazada öldü.

Ekvador Cumhurbaşkanı Jaime Roldos Aguilera'nın uçağı Peru sınırına yakın bir bölgede dütü. Aguilera beraberindeki savunma bakanıyla birlikte hayatını kaybetti.

Azılı bir komünist düşmanı olan Panama Devlet Başkanı Omar Torrijos, Temmuz 1981'de uçağının kötü hava koşullarından dolayı düşmesiyle öldü.

Mozambik Devlet Başkanı Samora Machel, 1986'da başkanlık uçağının Güney Afrika'da düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Pakistan Devlet Başkanı Muhammed Ziya'ül Hak, 17 Ağustos 1988'de bir uçak kazasında öldü.

Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana ve Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira'yı taşıyan uçağa roket çarptı. Her iki devlet başkanı da öldü.

Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski, içinde bulunduğu Beechcraft Super King Air 200 uçağının Bosna Hersek'te bir dağa çarpması sonucu Şubat 2004'te öldü.

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, 10 Nisan 2010'da Katyn'e giderken Smolensk yakınlarında bir uçak kazasında hayatını kaybetti. İniş yaparken kanadı ağaçlara takılan uçak havada parçalandı.