Üç ülkeden İran'a nükleer çağrısı!

Üç ülkeden İran'a nükleer çağrısı!

Fransa, İngiltere ve Almanya bir kez daha İran'ın nükleer anlaşmaya bağlı kalması gerektiğini açıkça vurguladı. Ancak ABD'nin Tahran'a daha fazla baskı yapmaması gerektiği yönünde birleştiler

Fransa, İngiltere ve Almanya bir kez daha İran'ın nükleer anlaşmaya bağlı kalması gerektiğini açıkça vurguladı. Ancak ABD'nin Tahran'a daha fazla baskı yapmaması gerektiği yönünde birleştiler.

Fransa, Almanya ve Britanya ortak bir açıklama yayımlayarak İran'ın taahhütlerinden çekildiği 2015 nükleer anlaşması konusunda uyuşmazlık mekanizmasını devreye soktuklarını açıkladı. Açıklamada, "İran'ın adımları göz önünde bulundurulduğunda İran'ın nükleer anlaşma taahhütlerini yerine getirmemesine yönelik endişelerimizi dile getirmekten ve bu meseleyi Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın 36. paragrafında yer alan Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması altında Ortak Komisyon'a devretmekten başka seçeneğimiz kalmadı" ifadelerine yer verildi. 

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA)'ya ve onu korumaya olan bağlılığını sürdürdüğünü duyuran üç ülke, İran'ı anlaşmaya aykırı tüm tedbirleri geri almaya ve (anlaşmaya) tam olarak yeniden uyma, daha fazla şiddet eyleminden veya silahların yayılmasından kaçınmaya çağırdı.  

NÜKLEER ANLAŞMA 

İran ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında 2015 yılında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından Washington, anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. 

Anlaşmanın diğer taraflarından Washington'u durdurmasını isteyen ancak bunda başarılı olamayan İran, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak'ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı. 

Tahran, yaptırımların kalkması ve menfaatlerin temin edilmesi halinde yeniden anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu ifade etmişti.


son dakika son dakika haber