Türkiye'nin restine NATO'dan cevap: Müttefikler arasındaki görüş ayrılıkları sır değil

Türkiye'nin restine NATO'dan cevap: Müttefikler arasındaki görüş ayrılıkları sır değil

Türkiye, NATO'nun Baltık ülkeleri ve Polonya'ya yönelik güvenlik planına onay vermemişti. Konuya dair açıklama NATO Genel Sekreteri Stoltenberg " "NATO müttefikleri arasında farklılıklar olduğu bir sır değil. Daha önce de görüş ayrılıkları oluştu" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te ikili görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. Mali'de hayatını kaybeden Fransız askerleri için başsağlığı dileyen Stoltenberg, "Belirsizliğin hakim olduğu dönemlerde NATO gibi çok taraflı örgütlere ihtiyacımız var. NATO, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın stratejik konuları birlikte ele alabildiği tek platform." açıklamasında bulundu. 

"AB, AVRUPA'YI KORUYAMAZ"

Stoltenberg, son dönemde hem Avrupalı müttefiklerin daha fazla katkı sağladığını, hem de ABD'nin Avrupa'daki mevcudiyetini artırdığını ifade etti. Fransa'nın Avrupa'nın savunma çalışmalarına sağladığı katkıyı da memnuniyetle karşıladığını ifade eden Stoltenberg sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Eğer Avrupa'nın savunma girişimleri doğru bir şekilde yürütülürse, NATO'ya da katkı sağlar. Ancak Avrupa Birliği (AB), Avrupa'yı koruyamaz. Avrupa arasındaki dayanışma transatlantik bağların yerini alamaz. Güçlü bir NATO ve güçlü bir AB madalyonun iki yüzü."

TÜRKİYE SORUSUNA YANIT

Stoltenberg, ABD'nin YPG/PKK'nın da tehdit olarak yer aldığı plana karşı çıkması üzerine Türkiye'nin de NATO'nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planını onaylamamasına ilişkin bir soruya cevaben, "NATO müttefikleri arasında farklılıklar olduğu bir sır değil. Daha önce de görüş ayrılıkları oluştu. NATO'nun gücü bu farklılıkların üstesinden gelerek temel görevimiz olan birbirimizi koruma konusunda anlaşmamızdan geliyor." açıklamasında bulundu.

NATO BÜTÇESİ

NATO bütçesine ilişkin külfet paylaşımı konusunda da bir soruyu yanıtlayan Stoltenberg, külfet paylaşımının hem ülkelerin savunma harcamalarından, hem de daha az bir miktardan oluşan NATO bütçesine olan katkılardan oluştuğunu anlattı. Müttefiklerin savunma harcamalarında ciddi artışa giderek 2016'dan bu yana yaklaşık 100 milyar dolar artış kaydettiklerine dikkati çeken Stoltenberg, NATO bütçesinin fonlanması konusunda da yeni bir formül üzerinde anlaşma sağlandığını duyurdu.

NATO bütçesinin karargah masrafları ve bazı ortak kabiliyet geliştirme girişimlerinden oluştuğunu aktaran Stoltenberg, "ABD daha az, Almanya ise daha fazla katkı sağlayacak. Böylelikle NATO bütçesine iki ülke de yaklaşık yüzde 16 oranında katkı verecek. Geriye kalan kısım da müttefikler arasında paylaştırılacak." diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

ABD, terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye verdiği desteği NATO içine de taşımıştı. Türkiye'ye yönelik tehditlere karşı NATO'nun hazırladığı 'Türkiye savunma planına' ABD'nin YPG/PYD sebebiyle onay vermediği ortaya çıkmıştı. ABD'nin bu hamlesine karşılık Türkiye de, NATO'nun 'Baltık Savunma Planı'na onay vermemişti.

NATO türkiye