Türkevi de aralarında! Manhattan'ın ikonik binalarının hikayesi ne?

Türkevi de aralarında! Manhattan'ın ikonik binalarının hikayesi ne?

171 metre uzunluğundaki Türkevi, New York'un tarihi silüetine eklendi. 1900'lü yılların başında kentte patlayan gökdelenlerin hepsinin ayrı bir öyküsü var.

Dünyanın en değerli emlak pazarının olduğu Manhattan'ın göbeğinde Birleşmiş Milletler binasının tam karşısında artık Türkiye’nin bir evi var. Adı üstünde Türkevi. 171 metre uzunluğundaki gökdelen New York’un ikonik binalarından biri olacak. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan binanın arazisi 1977 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin efsane dışişleri bakanlarından İhsan Sabri Çağlayangil’in girişimiyle ünlü bilgisayar markası IBM’den satın alınmış.

iiii
Türkevi 171 metre uzunluğu ile Manhattan'ın destansı silüetine dahil oldu. Fotoğraf: AA

Bina IC İçtaş İnşaat ve Amerikalı inşaat şirketi Tishman ortaklığında yapıldı.  IC İçtaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen, “Türkevimiz şehrin birçok yerinden görülecek şekilde ikonik binalar arasında yerini aldı. Bu da bize ayrıca gurur veriyor” diyor.

New York, Manhattan'da açılan yeni Türkevi'nin konumunu gösteren infografik

ÖNCE CAMLARI SONRA GÖKYÜZÜNÜ GÖRÜRSÜNÜZ

Çeçen’in söylediği gibi New York’ta pek çok sayıda ikonik bina var. Özellikle Manhattan bir gökdelenler şehri. Yolu düşenler bilir, beşinci caddede kafasını göğe kaldıran önce devasa camları daha sonra gökyüzünü görebilir. Peki Manhattan nasıl inşa edildi ve diğer ikonik binalar hangileri?

Manhattan, New York City’nin beş mahallesinden biri. Kentin doğuş merkezi olan bölge aynı zamanda finans merkezleri ve kültür alanları ile çevrili. Manhattan, dünyanın en büyük iki borsasına da ev sahipliği yapıyor. Bu borsalardan biri NASDAQ diğeri de New York Borsası.

Manhattan’daki binaların ekonomik değeri 2013 yılında 3 trilyon dolar olarak ifade ediliyordu. Bugün Manhattan denince akla ilk gökdelenler geliyor.

ERKEN DÖNEM GÖKDELENLER

ABD’de erken dönem gökdelenler 1884-1945 yılları arasında ağırlıklı olarak New York ve Chicago’da inşa edildi. 1892 yılına gelindiğinde Chicago’da 46 metreden yüksek bina inşa etmek yasaklandı ve New York gökdelenlerin merkezi oldu.

Erken dönem gökdelenler arasında ikonik olan Flatiron Building dikkat çekiyor. Üçgen şeklindeki 86.9 metrelik bu binada 22 kat bunuluyor. Bina şu an yenileniyor ve herhangi bir amaç için kullanılmıyor.

Türkevi de aralarında! Manhattan'ın ikonik binalarının hikayesi ne? - Resim : 3
Üçgen şeklindeki Flatiron binası kentin sembol binaları arasında. Fotoğraf: Shutterstock

Flatiron binasını 1902 yılında tamamlandıktan sonra onu 187 metrelik uzunluğu ile Singer Kulesi'nin inşası izledi. 187 metrelik bu yapı Singer şirketinin daha sonra farklı bir lokasyona taşınacağını açıklamasının üzerine 1969 yılında yıkıldı.

Türkevi de aralarında! Manhattan'ın ikonik binalarının hikayesi ne? - Resim : 4
Dünyanın ilk gökdeleni Chicago'daki Home Insurance Building.

EN UZUNUNU DİKME YARIŞI

1920’li yılların başında New York, Londra’yı geçerek batının en kalabalık metropolü olmuştu. Ülkede de bir tüketim çılgınlığı yaşanırken radyo, sinema ve otomobil endüstrisi patlama yaşamak üzereydi.

Ülkenin en büyük üçüncü otomobil üreticisi Chrysler Ailesi, kente damga vuracak bir bina yapmak istiyordu. 

Walter Chrysler ve John Jakob Raskob (General Motors) isimli iki iş insanı New York’ta kimin daha yüksek bir bina dikeceği üzerine rekabet halindeydi.

Chrysler hali hazırda kendi adını verdiği binasını Manhattan şehir merkezine dikiyordu. Raskob da boş durmadı ve yeni bir kule için (Empire State Binası) yatırımcılardan para toplamaya başladı.

Türkevi de aralarında! Manhattan'ın ikonik binalarının hikayesi ne? - Resim : 5
77 katlı Chrysler Binası anteni ile birlikte 319 metre uzunluğunda. Fotoğraf: Shutterstock

Yapım başladığında neredeyse bir sene içerisinde Empire State'in iskeleti ortaya çıktı. 40 milyon dolara mal edildi. Açıldığında 102 kat ve 443 metre (antenin son ucu) yüksekliği ile dünyanın en uzun binası oldu. 1929 ekonomik buhranının gölgesinde inşa edilen yapıda tek gün içinde 3.400 işçinin çalıştığı oluyordu.

Bina açıldıktan sonra ekonomik krizin de etkisiyle sadece yüzde 25’inin kiralanması dikkat çekti.

Türkevi de aralarında! Manhattan'ın ikonik binalarının hikayesi ne? - Resim : 6
Adına şarkılar yazılan Empire State binası... Fotoğraf: Shutterstock

Manhattan’da başka bir bina var ki 21. yüzyılı değiştirdi. Dünya Ticaret Merkezi’nden bahsediyoruz. 1973 yılında açılan ve açıldığı tarihte dünyanın en yüksek yapısı olan ikiz kuleler 2001 yılında El-Kaide tarafından düzenlenen intihar saldırılarında yıkıldı.

1973 yılında yapımı tamamlanan kulelerin inşası için 10 bin işçi çalıştı. Mimar Minoru Yamasaki binaları tasarladı. Çelikle kaplanan dış cephe alüminyum ile güçlendirildi. Bina yedi yılda tamamlandı. Yıkıldıktan sonra yerine tek bir kule yapıldı. (One World Trade Center)

Türkevi de aralarında! Manhattan'ın ikonik binalarının hikayesi ne? - Resim : 7
One World Trade Center... Fotoğraf: Shutterstock

Kaynaklar: History, Haberglobal.com.tr, Hürriyet

Kaynak: Web Özel