Tüm sınır geçişlerinde kontrolü ele geçiren Taliban Afganistan'ın başkenti Kabil'e girdi

Afganistan'da 31 kent merkezini ele geçiren Taliban'ın ilerleyişi sürüyor. Hükümet güçlerinin kendiliğinden bölgeyi terk etmesini isteyen Taliban, ele geçirdikleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüntülenirken, Kabil'den kaçan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'den ise ilk açıklama geldi.

Afganistan'da 34 vilayetten 31'inde kontrolü ele geçiren Taliban’ın başkent Kabil'e girmeye başlamasının ardından, kentte güç kullanmayacağını ve halkın zarar görmeyeceğini duyurmuştu.

Taliban'ın Kabil'e girmeye başladığını duyan halk başkenti terk etmeye başlarken, Taliban başkentte bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

Kabil çevresinde ara sıra silah sesleri duyulduğu bildirilirken, önemli bir çatışmanın yaşanmadığı aktarıldı. Taliban, Afganistan hükümetinin barışçıl bir şekilde teslim olmasını beklediğini aktardı.

EŞREF GANİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Afganistan'dan kaçan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'den ilk açıklama geldi. 

Gani, "Bugün zor bir seçimle karşılaştım. Ya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girmek isteyen silahlı Taliban'ın karşısına çıkmalıydım ya da son yirmi yılımı korumaya adadığım aziz ülkemi terk etmeliydim. 

Taliban beni uzaklaştırmayı başardı, tüm Kabil'e ve Kabil halkına saldırmak için buradalar. Kan dökülmesini önlemek için en iyisinin ayrılmak olduğunu düşündüm.

Taliban yeni bir tarihsel sınavla karşı karşıya; ya Afganistan'ın adını ve onurunu koruyacaklar ya da başka yerlere öncelik verecekler. Pek çok insan  korku içinde ve geleceğe güvenmiyor. Taliban'ın Afganistan'ın tüm halkı, milletleri, farklı sektörleri, kız kardeşleri ve kadınları nezdinde meşruiyet kazanması ve halkın kalbini kazanmasını gerekiyor. Bunu yapmak için net bir plan hazırlayın ve bunu halkla paylaşın" dedi. 

“KABİL HAVAALANI’NA ATEŞ AÇILDI”

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği tarafından yapılan güvenlik uyarısında, “Kabil’deki güvenlik durumu, havalimanı da dahil olmak üzere hızla değişiyor. Havaalanının ateş açıldığına dair haberler var, bu nedenle ABD vatandaşlarına oldukları yerlere sığınmaları talimatını veriyoruz” denildi.

NATO: UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI 

NATO, Kabil Havaalanı’nda tüm ticari uçuşların askıya alındığını ve yalnızca askeri uçaklara izin verildiğini aktardı. Havaalanı, çok sayıda ülke tarafından vatandaşlarını, büyükelçilik çalışanlarını ve diplomatları tahliye etmek amacı ile kullanılıyor.

AFGANİSTAN’DA GEÇİŞ HÜKÜMETİ OLMAYACAĞI İDDİASI

Eski Afganistan İçişleri Bakanı Ali Ahmed Celali’nin Taliban liderliğindeki geçiş hükümetine başkanlık edeceği açıklanmıştı. Taliban'dan iki yetkili ise Afganistan'da geçiş hükümeti olmayacağını ve tam bir yetki devrinin beklendiğini öne sürdü.

KABİL’DEN KAÇIS SÜRÜYOR

Taliban'ın Kabil'e girmeye başladığını duyan halk, başkenti terk etmeye başladı. Uzun araç kuyruklarının ulaştığı kentte trafik kilitlendi.

TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu. Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

Taliban sözcüsü idam ve benzeri cezalara mahkemelerin karar vereceğini söyledi. Tadınların tesettüre gireceği, yanında erkek olmadan sokağa çıkabilecekleri ve eğitim hakkına sahip olacakları belirtildi. ABD ile gelecekte daha iyi ilişkiler istediklerini kaydetti.

"BU KADAR ÇABUK BEKLEMİYORDUK" 

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader, Afganistan'da hedeflerine bu kadar çabuk ulaşacaklarını beklemediklerini söyledi.

"ŞİMDİ İMTİHAN ZAMANI"

Birader, "Kibirli olmamalıyız. Daha önce hiç sahip olmadığımız ağır bir sorumluluğumuz olacak. Şimdi imtihan zamanı. Şu anda ülkemiz insanlarının hizmet sunumu, güvenliği ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. İnsanların hayatlarını ve geleceklerini nasıl kuruyacağımıza ikna etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Sözcüsü Muhammed Naim de Kabil'de büyükelçilikler, diplomatik misyonlar ve yabancı uyruklular için tehlike olmadığını kaydederek, Taliban'ın ülke genelinde güvenliği koruyacağını vurguladı.

TAHLİYE OPERASYONU

Ülkedeki yabancı misyonlarda tahliye operasyonu sürüyor.  ABD, Kabil'deki büyükelçiliğinde 50'den az personel bırakacak. 

İngiltere ve İsveç de tahliye planını hazırladı. Almanya Kabil'deki büyükelçiliğini bugün kapatacağını açıkladı.Alman vatandaşlarından ülkeyi terk etmeleri istendi.

Rusya kabil'deki büyükelçiliğini boşaltmayacağını duyurdu.

DIŞİŞLERİ'NDEN TÜRK VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne bilgi vermesini istedi. Öte yandan Kabil'deki Türkiye Büyükelçiliği'nin güvenlik gerekçesiyle faaliyetlerini havalimanında sürdürdüğü bildirildi.

Uluslararası toplum endişeli. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Afganistan gündemiyle acil toplantı planlanıyor. 

NATO ise Afganistan'da siyasi çözümün her zamankinden daha acil olduğu açıklaması yaptı. NATO birliklerinin Kabil'deki diplomatik varlığını sürdüreceği, Kabil Havalimanı'ndaki operasyonlara yardım etmeye devam edeceği belirtildi.

GEÇİŞ HÜKÜMETİNİN BAŞKANI BELLİ OLDU

Reuters haber ajansı, iktidarın Taliban'a devredilmesiyle kurulacak geçiş hükümetine Afganistan'da ABD işgalinin başladığı yıllarda İçişleri Bakanlığı görev yapan Ali Ahmed Celali'nin başkanlık edeceğini duyurdu. Ajans, haberini Taliban militanları başkent Kabil'de toplanırken üç ayrı diplomatik kaynağa dayandırdı.

MİLİTANLAR RASİŞ DOSTUM'UN KONUTUNA GİRDİ

Örgüt, son olarak kilit kentler Mezar-ı Şerif ve Celalabad'ı kontrol altına aldı. Mezar-ı Şerif'in komutanı Raşhid Dostum'un Özbekistan'a kaçtığı iddia edildi. Militanlar Dostum'un konutuna girdi.

Taliban, saatler sonra Celalabad şehrini de ele geçirdi. Kentte Taliban'a karşı hiçbir direniş olmadı. Militanlar, Taliban bayrağı açarak şehrin sokaklarında tur attı.

Celalabad valisinin Taliban'a teslim olduğu, bazı yetkililerin ise başkente kaçtığı öne sürüldü. Örgüt Celalabad'ı ele geçirerek Kabil'e giden otoyolu da kontrol altına almış oldu.

PAKİSTAN SINIRI KAPATTI

Öte yandan, Pakistan, Taliban'ın kontrolüne geçen Torkham sınırını kapattığını duyurdu. Kararın, Afganistan tarafındaki ''olağanüstü durum'' sebebiyle alındığı aktarıldı.

Afganların Taliban'dan kaçışı sürüyor. Özbekistan 84 Afgan askerinin sınırı geçerek ülkeye sığındığını duyurdu. Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada askerlere yiyecek ve geçici barınma sağlandığı belirtildi.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber Taliban Afganistan