Tüm dünyada yankı uyandıran Türkiye'nin doğal gaz keşfi manşetleri böyle süsledi

Tüm dünyada yankı uyandıran Türkiye'nin doğal gaz keşfi manşetleri böyle süsledi

Türkiye'nin Karadeniz'de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfi, Rus, Avrasya, Asya-Pasifik ülkeleri, İngiltere ve İran basınında geniş yer buldu

İngiltere basını, Türkiye'nin Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulduğunu duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına yoğun ilgi göstererek, "Ülke ekonomisi ve enerji güvenliği için tarihi bir adım" ifadelerini kullandı.

FINANCIAL TIMES

İngiliz Financial Times gazetesinin haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de büyük bir doğal gaz yatağını keşfedildiğini duyurduğu, bunun ülkenin enerji güvenliği için tarihi bir adım olduğunu söylediğine işaret edilirken, analistlerin konuya temkinli yaklaşmakla birlikte, ön aşamadaki bu keşfin ticari olarak uygulanabilir olması durumunda ciddi bir büyüklüğü temsil edebileceği ifade edildi.

'BU ZAMANA KADAR TÜRKİYE VE KARADENİZ'DE YAPILMIŞ EN BÜYÜK KEŞİF'

Haberde değerlendirmelerine yer verilen danışmanlık şirketi Wood Mackenzie’nin Analisti Ashley Sherman, "Bu sadece keşfe dayanan bir tahmin. Bunu devam edecek sondaj kuyuları ile kesinleştirilmesi gerekiyor. Fakat bu, bu zamana kadar Türkiye’de ve Karadeniz’de yapılmış en büyük keşif. Türkiye’nin enerji tedariki ve Karadeniz’in derin deniz varlığı konusundaki söylem üzerinde potansiyel olarak çok büyük sonuçları olabilir." ifadelerini kullandı.

Gazetenin haberinde görüşlerine yer verilen Wood & Company adlı şirketin analisti Jonathan Lamb ise, üç yıl içerisinde üretime geçilmesinin oldukça iyimser bir tahmin olduğunu, Karadeniz’in kapsamlı enerji altyapısına sahip olmadığını kaydetti. Lamb, "En iyi ihtimalle (üretime geçilmesi için) beklenti olarak 5 yıl diyebilirim." dedi.

Türkiye’nin geçen yıl enerji ithalatının yaklaşık 41 milyar ABD doları seviyesinde olduğunun belirtildiği haberde, enerjinin Rusya, İran, Azerbaycan, Katar ve ABD’den tedarik edildiği kaydedildi.

Financial Times’ın haberinde Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz sahasını büyüklüğünün, 2015 yılında Mısır açıklarında keşfedilen Zohr sahasının yüzde 40’ına eşit olduğu da belirtildi.

BBC

BBC, "Türk sondaj gemisi Karadeniz'de büyük bir doğalgaz rezervi keşfetti" başlığıyla yaptığı haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm testleri ve mühendislik çalışmalarının tamamlandığını ve Türkiye'nin bugüne kadarki en büyük doğal gaz keşfi olduğunu ifade ettiğini belirten BBC, üretim hedefinin 2023 olduğunu yazdı.

REUTERS

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı Erdoğan'ın Karadeniz'de önemli gaz kaynakları bulunduğunu açıklaması üzerine Türkiye'nin enerji ithalatına neredeyse ihtiyaç duymayacağı bir keşif yaptığını belirtti. Reuters, bulunan rezervin Türk enerji şirketlerinin hisselerini artıracağını ve Türk lirasının tekrar yükselmesini sağlayacağını yazdı. Türkiye'nin sondaj gemisi Fatih'in Temmuz ayının sonundan bu yana Batı Karadeniz'de Tuna-1 olarak bilinen arama bölgesinde faaliyet gösterdiğini belirten Reuters, beklenen doğalgaz rezervinin Türkiye'nin yaklaşık 20 yıllık ihtiyacını karşılayacağını öne sürdü.

RUS BASINI: TÜRKİYE RUS GAZINA ALTERNATİF ARIYOR

Rus Vesti.ru internet sitesi, Karadeniz’deki doğal gaz keşfini “Türkiye, Rus gazına alternatif arıyor” başlığıyla verdi. Haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları "Bu tarihi bir olay. Karadeniz'de ülke tarihinin en büyük doğal gaz sahasını keşfettik. 320 milyar metreküp hacme sahip. 2023 yılına kadar bunu vatandaşlarımıza sağlamayı planlıyoruz." ifadeleriyle okuyuculara aktarıldı.

Rusya’dan Türkiye’ye Mavi Akım ve TürkAkım boru hatlarıyla doğal gaz sevk edildiği hatırlatılan haberde, salgın döneminde Rusya'dan Türkiye'ye sevkiyatın yarı yarıya düştüğüne işaret edildi.

Rus haber ajansı İnterfaks’ın "Türkiye Karadeniz’de büyük doğal gaz sahası keşfetti" başlığıyla verdiği haberde, sahanın 320 milyar metreküp hacme sahip bulunduğu ve bunun Türkiye’nin en büyük doğal gaz keşfi olduğu bilgisine yer verildi.

Rus Pravda gazetesinin de "Türkiye Karadeniz’de doğal gaz buldu" başlığıyla aktardığı habere göre, Türkiye’nin Karadeniz’in yanı sıra Doğu Akdeniz’de de araştırma faaliyetleri yürüttüğüne işaret edildi. Söz konusu keşif çalışmaları nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasında bazı sorunların yaşandığını savunan gazete, Fransa’nın Yunanistan’ı desteklediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’yı sert bir şekilde uyardığı yorumunda bulundu.

ÇİN BASINI

Çin'in devlet haber ajansı Xinhua, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğal gaz keşfine dair açıklamasını, "Türkiye, Karadeniz'de doğal gaz keşfetti" başlığıyla gördü.

China Daily gazetesindeki haberde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin önemli miktarda doğal gaz rezervi bulduğuna dair açıklamaları detaylarıyla haberleştirildi.

"TÜRK LİRASI GÜÇ KAZANDI"

Endonezya medyasından Warta Ekonomi dergisi, internet sitelerinde, "Türkiye Karadeniz'de en büyük doğal gaz keşfini yaptı" başlığını kullandı.

Haberde, Türkiye'nin doğal gazı kullanmaya başlamasıyla birlikte Rusya ve İran'dan doğal gaz ithalatının azalarak ülkenin enerjide daha bağımsız hale gelebileceği vurgusu yapıldı.

Ülkenin en çok okunan haber sitelerinden iNews, Türkiye'nin doğal gaz keşfini, "Yatırımcılar gelişmeleri olumlu karşıladı. Türk Lirası, ABD Doları karşısında yüzde 1,2 oranında güç kazandı." ifadeleriyle haberleştirdi.

"TÜRK EKONOMİSİNİ OLUMLU ETKİLEYECEK GELİŞME"

Malay Mail, The Malaysian Insight ve Utusan Online gazeteleri de Türkiye'nin doğal gaz keşfini haberleştirdi. Malezya basınından Sinar Harian gazetesi, "Türkiye, Karadeniz'deki en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdi" başlığını kullanırken, Türkiye'nin bölgede keşfedilen doğal gazı, Cumhuriyetin 100'üncü yıldönümünde çıkarmayı hedeflediğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin doğal gaz keşfi, The Star gazetesinde, "Erdoğan, tarihi doğal gaz keşfini ilan etti" başlığıyla haberleştirildi.

Free Malaysia Today internet sitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamalarını ana sayfaya taşırken söz konusu keşfin, Türk ekonomisini olumlu etkileyecek bir gelişme olduğu ifadelerini kullandı.

AVRASYA'DAN İLGİ: ULUSAL BAĞIMSIZLIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Gürcistan'ın en büyük haber ajanslarından biri olan İnterpressnews, "Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'de büyük doğal gaz rezervleri keşfettiğini doğruladı" başlıklı haberi yayınladı. Erdoğan'ın "Enerji kaynakları, kalkınmanın temel bir unsuru olmasının yanı sıra ulusal bağımsızlık için çok önemlidir." ifadesine dikkat çekildi.

Kazakistan ulusal haber ajansı Kazinform, Erdoğan'ın "Hedefimiz 2023'te Karadeniz gazını kullanıma sunmak. Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız." ifadesine yer verildi.

İRAN BASINI: REKABET ARTACAK

İran basını, Türkiye’nin bulduğu doğal gaz rezervine geniş yer verdi. İran’ın Fars, Mehr ve Tesnim Haber Ajansları, Türkiye’nin doğal gaz keşfini "Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz kaynağını Karadeniz’de buldu" şeklinde verirken, 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin Türkiye için yeni bir dönem olabileceğine dikkat çekildi.

Fars Haber Ajansı ise Türkiye’nin bulduğu doğal gaz rezervini "Devasa Keşif" olarak adlandırırken, Akdeniz’de devam eden hidrokarbon arama faaliyetleri ve Yunanistan ile yaşanan gerileme de gönderme yaptı. İran’ın önemli ekonomi sitelerinden İktisat News, Türkiye’nin yeni doğal gaz keşfi ile kendi enerji ihtiyacını karşılayabileceğini ve Türkiye’ye doğal gaz ihraç eden ülkeler için rekabetin artacağını yazdı.

"ŞİMDİYE DEK EN BÜYÜĞÜ"

Singapur medyasında ise The Straits Times gazetesi, "Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıkladı." diye gelişmeleri aktardı. Erdoğan'ın Akdeniz'de de yer altı kaynakları bulmayı beklediğine dair ifadelerini yazdı.

Channel News Asia televizyonunun internet sitesinde Türkiye'nin keşfi, ülke tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirildi.

Japonya'nın JIJI haber ajansı, doğal gaz keşfini, "Karadeniz'de büyük doğal gaz keşfi" , Kyodo ajansı "Türkiye açıklarında büyük çapta doğal gaz sahası keşfi, şimdiye dek en büyüğü" başlığıyla gördü.

Ekonomi gazetesi Sankei ise doğal gaz rezervine ilişkin haberinde, "Türk Lirası'nın ani yükselişi rezerv keşfine bağlı bir diriliş tohumu mu?" başlığını tercih etti.

Güney Kore basınından The Korea Times, "Türkiye, Karadeniz kıyılarında geniş doğal gaz rezervi buldu" başlığıyla gelişmeleri yansıttı.

 

Rus Avrasya