Trump yönetimi, zehirli iğneyle idam edilmelerini istemişti! Son dakika kararıyla ertelendi

Trump yönetimi, zehirli iğneyle idam edilmelerini istemişti! Son dakika kararıyla ertelendi

ABD'de 17 yıl aranın ardından farklı günlerde idam edilecek 4 federal mahkumun infazları, ertelendi. Washington Bölge Mahkemesi Yargıcı Chutkan, "Bilimsel veriler, zehirli iğne ile infazın aşırı acı ve gereksiz acıya yol açacağını gösteriyor" dedi.

Washington DC Bölge Mahkemesi Yargıcı Tanya Chutkan, bugün aldığı karar ile Adalet Bakanlığına 4 federal mahkumun idamını erteleme talimatı verdi. 

Söz konusu mahkumların zehirli iğne ile infaz edileceğine dikkati çeken Chutkan, "Mahkememizin elindeki bilimsel veriler, zehirli iğne ile infazın, sanık üzerinde aşırı acı ve gereksiz ızdıraba yol açacağını gösteriyor." ifadesini kullandı. 

Chutkan, mahkumların infazında kullanılacak bu yöntemin ABD anayasasının, "zalimce ve alışılmadık cezalandırmanın" yasaklanmasını öngören 8. ek maddesi ile çeliştiğini vurguladı. 

Öte yandan Adalet Bakanlığı, Chutkan'ın kararını temyize götürmek için başvuruda bulundu. 

Chutkan'ın kararının, Indiana'da tutuklu bulunan Daniel Lewis Lee'nin infazından 7 saat önce gelmesi ise dikkatlerden kaçmadı. 

TRUMP YÖNETİMİ İSTEMİŞTİ 

İdam cezasının federal düzeyde yeniden uygulanması için girişimler, Donald Trump'ın 2017'de başkanlık koltuğuna oturmasından birkaç ay sonra devreye girmişti. Bu adımlar, Trump'ın selefi Barack Obama'nın başkanlığı döneminde federal idam cezasına getirilen moratoryumun fiili olarak sona erdirilmesi anlamına geliyordu. Bu dönemde idam cezasının zehirli iğneyle infazına ilişkin uzun süredir devam eden hukuki meseleler de federal mahkemeler tarafından ele alınıyordu.

Trump ABD idam