Trump yine Almanya'yı hedef aldı: Hayır Angela, bu işe yaramaz!

Trump yine Almanya'yı hedef aldı: Hayır Angela, bu işe yaramaz!

ABD Başkanı Trump, Almanya'nın NATO ödemelerinde "ihmalkar" davrandığını belirterek, ABD'nin bu ülkedeki asker sayısını 25 bine düşüreceğini açıklamasının ardından ilk mitinginde yine Almanya'ya yüklendi

ABD Başkanı Donald Trump savunma harcamalarını artırması için Almanya'ya uzun süredir baskı uyguluyordu. ABD'nin eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell geçen ağustos ayında Alman hükümetinin savunma bütçesini artırmaması durumunda ABD askerlerinin bir bölümünün geri çekileceği tehdidinde bulunmuştu.

Trump, Almanya'dan asker çekme kararına ilişkin ise "Almanya'daki askerlerimizin sayısını 25 bine düşüreceğiz. Bildiğiniz gibi Almanya, NATO ödemeleri konusunda ihmalkar davranıyor. NATO'ya milyarlarca dolar borçları var. Onlar ödeme yapmayacaksa biz neden orada asker bulunduralım?" değerlendirmesinde bulunmuştu.

"HAYIR ANGELA, İŞE YARAMAZ"

 Trump, Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde yapılan ilk seçim mitinginde yine Almanya'yı topa tuttu. Berlin'in son 25 yılda yapılan savunma harcamaları nedeniyle NATO'ya "bir milyar dolar" borçlu olduğunu öne sürdü.

Almanya'nın NATO katkı payının yetersiz olduğu eleştirisini uzun süredir sürekli dile getiren Trump, Başbakan Angela Merkel'i eleştirerek kendisinin bu konudaki taahhütlerini yeterli bulmadığını söyledi. Merkel'in savunma harcamalarını gayrisafi milli hasılanın yüzde 2'sine çıkarma hedefini 2030 ya da 2032'ye kadar gerçekleştirmeyi ümit ettiklerini söylediğini, kendinin ise "Hayır Angela, bu işe yaramaz" cevabını verdiğini belirten Trump, ayrıca Almanya Başbakanı'na "Peki son 25 yıl ve bize borçlandığınız tüm para ne olacak?" diye sorduğunu aktardı.

"ALMANYA'YI RUSYA'DAN KORUMALIYIZ"

Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz projesini de eleştiren Trump, "Almanya'yı Rusya'dan korumalıyız. Ne var ki Almanya Rusya'ya yepyeni bir doğalgaz boru hattından gelen enerji için milyarlarca dolar ödüyor" diye konuştu.

TRUMP PEK ÇOK KEZ ALMANYA'YA YÜKLENMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın zamanda Almanya Başbakanı Angela Merkel'i G7 Zirvesi'ne davet etmiş, ancak Almanya'dan nazikçe katılım göstermeyecekleri yanıtı gelmişti.   

Trump'ın göreve gelmesinden yalnızca birkaç ay sonra ABD'nin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına yönelik oy kullanmasına Şansölye Merkel'in yorumu, 'ABD'nin güvenilir bir ortak olmadığı, Avrupa'nın kendi kaderini kendi eline alması gerektiği' yönünde olmuştu.   

2018 yılında da Trump mülteciler konusunda da Almanya'ya yüklenmişti.   

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir ankette, Almanlara ABD askerlerinin ülkelerinde bulunmasının ulusal güvenlik açısından önemli olup olmadığı soruldu, Alman vatandaşlarının yüzde 56'sı önemli olduğu görüşünde birleşti. 

ABD'nin mevcut planlamasına göre Almanya'da 52 bine kadar asker bulundurulabiliyordu.

ABD ile Almanya arasında uzun zamandır NATO şemsiyesi altındaki Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 2'si kadar savunma harcaması taahhüdü ve Almanya'nın Rusya ile ilişkileri yüzünden gerginlik vardı. Bu adımın iki NATO ülkesi arasındaki ipleri daha da gereceği belirtiliyor.

Trump ABD Almanya NATO asker miting haberler