Trump'tan Suudi Arabistan'a tam destek: Ateşe hazırız

Trump'tan Suudi Arabistan'a tam destek: Ateşe hazırız

ABD Başkanı Donald Trump, Husilerin Suudi Arabistan'ın doğusundaki petrol tesislerine yönelik insansız hava aracı saldırısına yanıt vermek için "ateşe hazır" olduklarını açıkladı.

ABD Başkanı Trump, cumartesi günü Suudi Arabistan'ın doğusundaki Abkayk ve Hureys petrol tesislerine yönelik 10 İHA'yla gerçekleştirilen saldırıya ilişkin tehdit dolu bir açıklamada bulundu.

Trump, yaptığı açıklamada suçlunun kim olduğunu bildiklerini ve 'ateşe hazır' olduklarını belirterek, "Krallıktan bu saldırının ardında kimin olduğuna inandıklarını ve hangi şartlar altında devam edeceğimizi duymayı bekliyoruz!" dedi.

YEDEK STOKLAR KULLANILABİLECEK

Trump ayrıca, söz konusu tesislere yapılan saldırının ardından ABD'de petrol piyasasında herhangi bir dalgalanma olmaması için yedek stokların "ihtiyaca göre" kullanımına onay verdiğini de aktardı.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan'ın iki büyük petrol rafinerisine silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) saldırı düzenlendi. Saldırıyı Suudi Arabistan'ın komşu Yemen'de askeri operasyonlarla hedef aldığı Husi milisleri üstlendi. Selman, Bıkayk ve Hırays petrol tesislerinde üretimin geçici olarak durdurulduğunu, üretim kaybının stoklardan karşılanacağını ifade etmişti.

Türkiye, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait tesislere düzenlenen saldırıları kınamıştı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki ayrı tesise insansız hava araçlarıyla düzenlendiği bildirilen saldırıları kınıyoruz. Bu vesileyle bölgede ve Körfez'de güvenlik ve istikrara zarar verecek her türlü provokatif adımdan kaçınılmasının önemini tekrar vurguluyoruz." ifadesine yer verilmişti.

ABD iki petrol tesisine yapılan saldırı konusunda İran'ı suçluyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in diplomasi yapıyormuş gibi davranırken, Tahran'ın Suudi Arabistan'a yönelik 100'e yakın saldırının arkasında olduğunu savundu.

Pompeo, "Tüm tansiyonu azaltma çağrıları arasında İran şimdi dünyanın enerji arzına eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Saldırıların Yemen'den geldiğine dair bir kanıt yok" ifadelerini kullanmıştı. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Genel Sekreter, Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın Doğu bölgesinde bulunan Aramco petrol tesislerine Husiler tarafından yapıldığı iddia edilen saldırıları kınıyor" denmişti.

Donald Trump Suudi Arabistan ABD