Trump'ın Ortadoğu planına ülkelerden tepki yağıyor

Trump'ın Ortadoğu planına ülkelerden tepki yağıyor

ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı. Trump'ın bu kararına ülkelerden tepki yağıyor

ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti. 

Netanyahu ise planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" şeklinde tanımlamıştı. 

Trump'ın Ortadoğu planına ülkelerden tepki yağıyor - Resim : 1

"BARIŞ İÇİN TEHDİT"

İngiltere'de ana muhalafetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu anlaşmasının bir barış planı olmadığını kaydederek, "Bu, İsrail'in yasadışı sömürgeciliğini garanti altına alma ve Filistin'in haklarını reddetme planıdır. Barış için bir tehdittir." ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da Trump'ın sözde barış planını "ciddi bir teklif" olarak niteleyerek, Filistin ve İsrail liderlerini metni "gerçek ve adil bir şekilde değerlendirmeye" çağırmıştı.

Trump'ın Ortadoğu planına ülkelerden tepki yağıyor - Resim : 2

ALMANYA: SORULARA YOL AÇIYOR

Yalnızca her iki taraf için kabul edilebilir, müzakere edilen iki devletli çözümün İsrailliler ile Filistinliler arasında kalıcı barışı getirebileceğini vurgulayan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bu temelde çok uzun süre durmuş olan Orta Doğu barış sürecine yeni bir ivme kazandırmayı amaçlayan her bir atılımın memnuniyetle karşılanması gerektiğini dile getirdi. "ABD'nin önerisi sorulara yol açıyor." ifadesini kullanan Maas, bu soruları şimdi Avrupa Birliği'ndeki (AB) partnerlerle görüşeceklerini vurguladı.

RUSYA: HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin sözde Orta Doğu barış planını "incelemeye" devam ettiklerini belirterek, "Rusya, gerektiğinde Orta Doğu'da sürdürülebilir barışın sağlanması için her türlü çabayı gösterecek." dedi.

Peskov, başkent Moskova'da, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin sunduğu teklifin, Filistin tarafından kesinlikle kabul edilmediğine dikkati çekti ve "Bu bilgileri analiz etmeye ve Beyaz Saray yönetimi tarafından hazırlanan planı incelemeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı. 

Rusya'nın Orta Doğu meselesinin çözümü konusunda sorumlu ülke olduğunu belirten Peskov, "Rusya, gerektiğinde Orta Doğu'da sürdürülebilir barışın sağlanması için her türlü çabayı gösterecek." değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA: İNCELEYECEĞİZ

 Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, ABD Başkanı Donald Trump'ın çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ve sözde Orta Doğu barış planını dikkatle inceleyeceklerini bildirdi.

Mühll, ABD'nin sözde Orta Doğu barış planına ilişkin yazılı açıklama yaptı. "Fransa, Başkan Trump'ın çabalarını memnuniyetle karşılıyor ve açıkladığı barış planını dikkatle inceleyecek." ifadelerini kullanan Mühll, ülkesinin uluslararası hukuka uygun şekilde iki devletli çözümün, Orta Doğu'da adil ve kalıcı barışın sağlanması için gerekli olduğuna inandığını belirtti.

İSVEÇ: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYORUZ

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, "BM'nin İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözümü konusundaki pozisyonunu destekliyoruz." dedi. ABD'nin planının İsveç ve AB'yi bağlamadığını belirten Linde, ''İsveç ve AB'nin İsrail-Filistin sorunu konusundaki konumu açık. İsrail ve Filistinliler her iki devletin başkenti Kudüs'te barış ve güvenlik içinde yaşarken, uluslararası hukuka sıkıca bağlı müzakere edilen iki devletli çözümü destekliyoruz.'' ifadesini kullandı.

Uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarını desteklediklerini hatırlatan Linde, ''Barışın sürdürülebilir ve adil olması için hem İsrail'in hem de Filistin'in ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. BM'nin İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözümü konusundaki pozisyonunu destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın Ortadoğu planına ülkelerden tepki yağıyor - Resim : 3

ARAP BİRLİĞİ: FİLİSTİNLİLERİN MEŞRU HAKLARINI HİÇE SAYMAKTIR

Arap Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı sözde barış planının, Filistinlilerin meşru haklarını hiçe saydığını vurguladı.

Söz konusu planın, Filistinlilerin meşru haklarını hiçe saymak anlamına geldiği aktarılan açıklamada, Arap Birliğinin barışı sağlamak için atılan tüm ciddi adımlara açık olduğu ve "Filistin-İsrail sorununun çözümüne katkı sunma konusunda ABD'nin gerekçelerinin de anlaşıldığı" ifade edildi.

Açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarında 1967'den bu yana sürdürdüğü işgal gerçeği görmezden gelinerek veya işgali yasallaştırarak adil ve sürdürülebilir bir barışın sağlanamayacağı vurgulandı. 

Ciddi barış planının her iki tarafın da beklentilerini karşılaması ve tarafların verdikleri tavizlerin eşit olması için taraflara birbirine paralel çıkarlar da sağlaması gerektiğine işaret edilen açıklamada, Arap Birliğinin cumartesi günü yapılacak toplantıda ABD'nin planına karşı tutumunun, Filistin'in tavrına göre şekilleneceği vurgulandı.

Trump'ın Ortadoğu planına ülkelerden tepki yağıyor - Resim : 4

ABD'Lİ SENATÖRLERDEN TEPKİ

Chris Van Hollen, Bernard Sanders, Elizabeth Warren gibi 12 isimin bulunduğu ABD'li demokrat senatörler, Başkan Trump'ın sözde Orta Doğu barış planıyla ilgili "derin endişelerini" belirtmek için mektup kaleme aldı. Senatörler, planla ilgili hiçbir Filistinlinin katılımı ve desteği bulunmadığını vurguladı. 

Söz konusu adımın, "uluslararası hukuku göz ardı etmek" değerlendirmesinde bulunan senatörler, mektupta şu ifadeleri kullandı: 

"Kudüs boyunca, Batı Şeria ve Ürdün Vadisi'ndeki tüm İsrail yerleşimleri üzerinde İsrail egemenliğinin tek taraflı desteklenmesi, Filistin'in reddini garanti ediyor ve İsrail'in Batı Şeria'nın tamamını veya kısmen ilhak etmesine yol açıyor. Bu tarz bir gelişme, uluslararası hukuku umursamamak, müttefiklerimizden sert muhalefete yol açacak ve Kırım'ın, Doğu Ukrayna'nın, Kuzey Kıbrıs ve başka yerlerdeki tek taraflı ilhaklara karşı var olan ABD politikalarını baltalayacak. Bu ayrıca Ürdün gibi müttefiklerimizi savunulamaz bir pozisyona sokacak." 

Sözde Orta Doğu barış planının bağımsız Filistin devleti vizyonuna ihanet olduğu ve İsrail'in güvenliğini tehlikeye atacağı yorumu yapılan mektupta, şu görüşlere yer verildi: 

"Bu teklif, Filistin'in kendi kaderini tayin etme hakkını ihlal ediyor ve bunun demokratik bir Yahudi devletinin vizyonunu baltalayan tek devletli bir çözüme ya da İsrail topraklarıyla çevrili Filistin adacıklarının parçalanmış, kopuk ve derinden eşitsiz bir sistemine doğru ilerlemesi İsrail'in uzun süreli güvenlik çıkarlarına zarar verecek. İkisi de hiçbir tarafın yasal haklarını ve isteklerini destekleyen sürdürülebilir bir çözüm değil. Bağlantısız Filistin adacıklarını 'devlet' olarak sınıflandırmak, bağımsız Filistin devleti vizyonuna ihanettir."

Trump'ın Ortadoğu planına ülkelerden tepki yağıyor - Resim : 5

FİLİSTİNLİ GRUPLAR BİR ARAYA GELMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın kendisine tüm Filistinli grupların katılacağı bir toplantıyı organize etme görevi verdiğini belirtti ancak toplantının tarihine ilişkin bilgi vermedi.

Gazze'de bugün Sağlık Bakanlığı hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlarında greve gidileceği belirtildi.

"KUDÜS SATILIK DEĞİLDİR"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde barış planını eleştirerek, "Kudüs satılık değildir" dedi. 

Abbas, Filistinlilerin ABD Başkanı Trump'ın sözde barış planını akamete uğratmak için var güçleriyle çalışacağına dikkati çekerek, "Kudüssüz Filistin Devleti kabul edilemez. Diz çökmeyecek ve teslim olmayacağız. Komplolar ve sözde barış planı başarısızlığa ve yok olmaya mahkumdur. Yeni bir hak doğurmayacak ve bağlayıcılığı olmayacaktır." dedi.

Trump'ın Ortadoğu planına ülkelerden tepki yağıyor - Resim : 6

İRAN: FİLİSTİNLİLER İÇİN BİRLEŞELİM

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde barış planına ilişkin, "Umarım 'bu tehdit' tüm Müslümanlar için bir uyandırma çağrısı olur. Filistinliler için birleşelim." dedi.

AMERİKAN MEDYASI DA ŞÜPHEYLE KARŞILADI

Washington Post gazetesi, "Trump, işe yarayıp yaramayacağı şüphesi devam ederken İsrail-Filistin barış paketini açıkladı" başlığıyla verdiği haberinde, söz konusu planın İsrail'in istediği tüm unsurları sağladığına işaret ederken, hem Trump'ın içeride azil süreciyle uğraştığı hem de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendi ülkesinde zor bir süreçten geçtiği bir dönemde planın açıklandığına dikkati çekti.

New York Times gazetesi ise söz konusu planı, "Trump, güçlü şekilde İsrail'i kayıran Orta Doğu planını açıkladı" başlıklı haberiyle okuyucularına duyurdu. Planın uzun vadede nitelikli bir Filistin devletinin ortaya çıkmasına imkan vermeyeceğine vurgu yapan gazete, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun pazar günü Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini ilhak planına da dikkati çekti.

CNN kanalı da Trump'ın planıyla ilgili haberi, "Trump, İsrail'in ihtiyacını karşılayan ve hızlı şekilde Filistinlilerin reddettiği Orta Doğu planını açıkladı" başlığıyla verdi.

NBC News kanalı, anlaşmanın Filistin tarafına belli koşullara bağlı olarak bir devlet olma imkanı sunarken, İsrail'in egemenlik haklarını en baştan ve kapsamlı şekilde tanıdığına işaret etti.

Muhafazakar Fox News de söz konusu anlaşmanın hem İsrail hem de Filistin tarafı için iyi bir anlaşma olduğunu savunduğu haberinde, "Filistinliler bu anlaşma fırsatını kaçırmamalı" yorumuna yer verdi.

Donald Trump Binyamin Netanyahu İsrail filistin Kudüs Yüzyılın Anlaşması