Trump'ın konuşmasına Venezuela'dan kitaplı protesto!

Trump'ın konuşmasına Venezuela'dan kitaplı protesto!

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin New York kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulunda konuştu. BM Genel Kurulu'na katılan Venezuela delegasyonu, ülkesini eleştiren Trump'ı kitap okuyarak protesto etti.

Geçen yıldan bu yana ağır ekonomik krizin yanı sıra siyasi çalkantıların yaşandığı Venezuela'da muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, 23 Ocak'ta kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş, başta ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteğini almıştı.

Guaido ile partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez, 30 Nisan'da bir grup askerle Maduro hükümetini devirmek üzere halkı sokağa çağırmıştı. 

Muhalifler bu çağrı üzerine birçok kentte sokağa çıkmış, protestolar daha sonra belirli bölgelerde şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

"KÜBA'NIN KUKLASI"

Dün akşam BM Genel Kurulu'nda yaklaşık 40 dakika boyunca oldukça sert açıklamalara imza atan Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu hedef alarak, "Küba'nın kuklası" ifadesini kullandı. Trump, "Diktatör Maduro, Kübalı korumalarca korunan ve kendi halkından saklanan biridir, kendi ülkesinin petrolünü Küba'ya vererek kendi yozlaşmış iktidarını sürdürmektedir." dedi. Bu sırada Venezuela delegasyonu Daniela Rodriguez, Trump'ın konuşmasını dinlemek yerine kitap okuyarak protesto etti. 

Trump, "Bu kabusa hapsolmuş Venezuelalılara lütfen tüm Amerika'nın arkanızda olduğunu söyleyin" dediğinde, Daniela Rodriguez'in iktidardaki Birleşik Sosyalist Partinin ideolojisinin kurucusu, Venezuelalı devrimci Simon Bolivar hakkında bir kitap okuduğu görüldü. 

Yaşanan bu olayla ilgili Twitter'dan bir paylaşımda bulunan Rodrigez, "Bolivar heroe, genio y pensamiento universal) Bolivar kahramanı, dahi ve evrensel düşünen)" dedi ve kitabın resmini paylaşarak, "Bu Donald Trump yabancı düşmanlığı ve emperyalist konuşmasıyla hakaret ederken okuduğum kitap. Çok yaşa Bolivar! Çok yaşa Venezuela! Yaşasın, hiçbir imparatorluğa boyun eğmeyen Venezuela halkı!" ifadelerini kullandı. 

Trump'ın konuşmasına Venezuela'dan kitaplı protesto! - Resim : 1

"AMERİKA ASLA SOSYALİST BİR ÜLKE OLMAYACAK"

Trump, "Ülkemizin karşılaştığı en ciddi zorluklardan biri, sosyalizmin hayaleti, ulusların enkazı ve toplumların yok edicisi. Venezuela'daki olaylar bize sosyalizmin ve komünizmin adaletle ilgili olmadığını, eşitlikle ilgili olmadığını ve kesinlikle ulusun iyiliği ile ilgili olmadığını hatırlatıyor. Sosyalizm ve komünizm sadece egemen sınıfın gücüyle ilgili. Amerika asla sosyalist bir ülke olmayacak." dedi.

Donald Trump ABD Birleşmiş Milletler Genel Kurulu BM zirve venezuela Haber Global