Trump hedef almıştı, Almanya'ya NATO baskısı işe yaradı!

Trump hedef almıştı, Almanya'ya NATO baskısı işe yaradı!

CNN'in Pentagon'dan ismini açıklamadığı yetkililere dayandırdığı haberde, ABD'nin NATO harcamaları konusunda yaptığı baskı sonucu Almanya'nın 2021 yılında ödemelerinin ABD ile eşit hale geleceği aktarıldı

NATO, 29 üye ülkenin İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen zirvede harcamaların paylaşımının yeniden düzenlenmesini kabul ettiğini resmen teyit etti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın baskıları sonucunda NATO ülkeleri ortak harcamaların bölüşümü konusunda yeni bir uzlaşmaya vardı ve Almanya, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) harcamalarına ABD kadar katkı koymayı kabul etti. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın mali yükün daha adil bir biçimde paylaşılmasını benimsediğini söyledi.

Ancak isimsiz bir kaynağın harcamalar konusunda verdiği bilgilere göre, ABD'nin NATO ortak harcamalarına yaptığı mali katkı 2021 yılından itibaren yüzde 22,1'den yüzde 16,35'e azaltılacak. Buna karşılık Almanya'nın mali katkısı yüzde 14,8'den yüzde 16,35'e artırılacak.

Almanya için bu, harcamalara 33 milyon euro daha fazla maddi kaynak aktarılması anlamına gelirken, ABD ise 120 milyon euro tasarrufa gitmiş oluyor.

ABD bu yıl yaklaşık 2 milyar 120 milyon euroluk bir meblağa sahip olan ortak harcamalara yaklaşık 470 milyon euroluk bir katkı koyarken Almanya 313 milyon euroluk bir ödeme yapmıştı.

Fransa'nın ise planı hedefe ulaştırıcı olmadığı gerekçesiyle reddettiği iddia edildi. 

TRUMP ALMANYA'YI HEDEF ALMIŞTI

Trump, göreve geldikten sonra yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını NATO taahhütleri çerçevesinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2'si seviyesine çıkarmayan ülkelere, "Taahhütlerini yerine getirmeyenler var. Onlarla ilgilenilecek." uyarısında bulunmuştu.

NATO üyeleri içinde özellikle Almanya'yı hedef alan Trump, bu ülkenin savunma katkılarındaki eksiklikleri gidererek NATO'daki liderlik rolünü göstermesi gerektiğini belirtmişti. 

ABD Başkanı Trump'ın NATO'daki AB ülkelerine dair açıklamalarına karşılık ise Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Trump'ın söylemini yumuşatması gerektiğini dile getirmişti. 

NATO üyesi ülkeler 2018 yılında savunmaya toplam 1 trilyon 13 milyar 406 milyon dolar ayıracak. İttifak içerisinde en fazla savunma harcamasını ABD gerçekleştirecek. ABD, 706 milyar 63 milyon dolarla NATO'nun toplam savunma harcamasının yarıdan fazlasını tek başına yapacak. 

ABD'yi en yakın, 61 milyar 508 milyon dolarla İngiltere, 52 milyar 25 milyon dolarla Fransa, 51 milyar 9 milyon dolarla Almanya, 25 milyar 780 milyon dolarla İtalya, 21 milyar 601 milyon dolarla Kanada izleyecek. Türkiye, 2018'de toplam 15 milyar 219 milyon dolarlık savunma harcaması gerçekleştirecek.

MACRON'A ÜÇ SİLAHŞÖRLER BENZETMESİ

Aralık ayında Londra'da gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi öncesi üye ülke liderlerini ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris'te Elysee Sarayı'nda görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, Türkiye'nin hem Suriye'ye saldırı başlatıp hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemeyeceğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise hem NATO'nun hem de Avrupa Birliği'nin ayrı ayrı güçlü olması gerektiğini belirterek, AB'nin NATO'nun yerine konamayacağını ifade etti. Stoltenberg, müttefik ülkeler ile NATO ortak bütçesi için yeni bir formül üzerinde anlaştıklarını ve bu formüle göre ABD'nin bütçeye katkılarının düşürülmesi ile Almanya'nın katkılarının yükselmesini öngördüğünü kayderderek, böylece ABD ile Almanya'nın bütçeye katkılarının yaklaşık olarak toplamın yüzde 16'sını kapsayacağını açıkladı.

STOLTENBERG: HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN, BİRİMİZ HEPİMİZ İÇİN

NATO müttefiklerinin birlik ve beraberliğini ifade etmek için Alexandre Dumas'ın 'Üç Silahşörler' kitabından alıntı yapan Stoltenberg, "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz" için dedi. Basından gelen sorulara yanıt veren Genel Sekreter Stoltenberg, Türkiye konusunda müttefiklerin farklı düşünceleri olduğunu ama bu farklı düşüncelerin son aylarda DEAŞ'a karşı edinilmiş kazanımların tehlikeye atılmaması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, DEAŞ'ın birkaç yıl önceye kadar İngiltere büyüklüğünde bir bölgeyi ve beraberinde neredeyse 8 milyon insanı yönettiğine dikkat çekti.

MACRON'UN NATO ELEŞTİRİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kasım ayı başında The Economist'e verdiği röportajda, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti. AB (Avrupa Birliği) ile ABD arasında tam bir koordinasyon yok" sözlerine ilişkin sorulan soruya, "Bu sözlerim NATO için yararlı bir uyandırma çağrısıydı" dedi.

pentagon Donald Trump ABD Almanya NATO ödeme