Trump-Bolton savaşı büyüyor: Kitabından yeni iddialar ortaya çıktı

Trump-Bolton savaşı büyüyor: Kitabından yeni iddialar ortaya çıktı

ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın anılarını anlattığı "The Room Where It Happened: A White House Memoir" adlı kitapla ilgili kriz büyüyor. 23 Haziran'da satışa çıkacak olan kitapta Trump'la ilgili yeni iddialar ortaya çıktı

ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın görevdeyken Beyaz Saray'daki anılarını anlattığı "The Room Where It Happened: A White House Memoir" adlı kitapla ilgili kriz büyüyor. Bolton'ın 23 Haziran'da satışa çıkacak olan kitabında Trump'la ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

DEAŞ İDDİASI: UMURSAMIYORUM

İçeriği ABD basınına yansıyan kitaba göre Bolton, Mayıs 2019'da Trump ile yaptığı bir konuşmada ABD'nin Irak'taki askeri varlığını tartıştığını anlattı. Trump'a "ABD birliklerini neden çıkarmıyoruz? Suriye'de DEAŞ'tan kurtulduk" dediğini belirten Bolton, Trump'ın buna cevap olarak DEAŞ'ın Irak'a dönüp dönmediğini umursamadığını söylediğini iddia etti.

Terör örgütü DEAŞ, 3 yıldan fazla süren savaştan sonra Mayıs 2017'de Irak'tan çıkarılmıştı. Ekim 2019'da Suriye'nin kuzeyindeki tüm birliklerin geri çekilmesini emreden Trump, Şubat 2020'nin sonunda Taliban ile bir barış anlaşması imzalandıktan sonra ABD güçlerinin Afganistan'dan da çekilmeye başlayacağını duyurmuştu. Trump, Amerikan birliklerinin Irak'ta kalması konusunda ısrar etmişti. Ocak ayında Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınlarında ABD'nin düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürülmüştü. Süleymani suikastının ardından Trump, Irak'ta konuşlandırılan 5 bin Amerikan askerinin Irak'tan ayrılmasının "Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey" olduğunu öne sürmüştü.

Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e Haziran 2019 G-20 zirvesinde bir akşam yemeğinde Pekin'in Amerikalı çiftçilerden tarımsal alımlarını artırması durumunda yeniden seçilme şansının artabileceğini söylediği iddia edilmişti.

Trump-Bolton savaşı büyüyor: Kitabından yeni iddialar ortaya çıktı - Resim : 1

İDDİALAR İSRAİL'E KADAR SIÇRADI

Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Başkan Donald Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner'in Filistin-İsrail sorununa çözüm üretebileceği konusunda şüpheli olduğunu öne sürdü.

Basındaki haberlere göre, Bolton kitabında, Trump yönetimine katılmadan önce Netanyahu ile görüştüğünü yazdı.

Kushner'in o dönemde Filistin ve İsrail arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için danışman olarak görevlendirileceğini konuştuklarını belirten Bolton, "Netanyahu, Kushner'in ailesini yıllardır tanıyordu ve Kushner'in İsrail-Filistin çatışmasını bitirecek bir göreve getirilecek kadar yetkin olduğundan şüpheliydi. Netanyahu, bu fikre açık bir şekilde karşı gelmedi ancak Trump yönetiminin neden Kissenger'ın bile başarısız olduğu bir konuda Kushner'in başarılı olacağını düşündüğünü merak ediyordu." ifadelerine yer verdi.

POMPEO 'HAİNLİKLE' SUÇLADI

İSRAİL YÖNETİMİ BOLTON'U YALANLADI

Öte yandan, Bolton'ın bu iddialarına karşılık olarak Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Netanyahu'nun, Jared Kushner'in yeteneklerine ve çözümlerine inancı tam ve bunun tersine bir açıklamayı da reddediyor." ifadesi kullanıldı.

Kushner sayesinde Trump yönetiminin, ABD'nin Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma, Golan Tepelerinde İsrail'in egemenliğini tanıması gibi adımları attığının anımsatıldığı açıklamada, "Ayrıca, Kushner İsrail'in Arap dünyası ile ilişkilerinin geliştirilmesine de yardımcı olmuştur." ifadesine yer verildi.

Trump-Bolton savaşı büyüyor: Kitabından yeni iddialar ortaya çıktı - Resim : 2

KAŞIKÇI CİNAYETİ DE YER ALIYOR

TRUMP'TAN BOLTON'A 'KÖPEK YAVRUSU' BENZETMESİ

ABD Başkanı Trump, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'un yeni kitabındaki iddiaları yalanlayarak, Bolton'ı "hasta bir köpek yavrusu" olarak nitelendirdi. Trump, "Hepsi beni kötü göstermeyi amaçlayan yalanların ve uydurma hikayelerin bir derlemesidir. Bana atfettiği gülünç ifadelerin çoğu hiçbir zaman yaşanmadı ve kurgu. Sadece onu hasta köpek yavrusu gibi kovmamın intikamını almaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY: RAKİP BİR EKİP OLMASINI SEVİYOR

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, bir gazetecinin Trump'ın, kabinesindeki birçok isimle yollarını ayırdığını ve bu kişilere birçok olumsuz cümle sarf ettiğini anımsatarak, "Trump neden böyle kişileri yönetime almaya devam ediyor?" sorusuna "Trump, yönetiminde dengeleyici bakış açılarını seviyor. Kendisiyle Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton hakkında konuştum ve 'Benim tam tersim düşünen insanları görmek istiyorum' dedi. Başkan Abraham Lincoln'ün yönetiminde gördüğümüz gibi Trump da kendi yönetiminde bir rakip ekip olmasını seviyor." değerlendirmesinde bulundu.

John Bolton The Room Where It Happened: A White House Memoir Donald Trump Irak İsrail netanyahu