Trump, ABD askerlerinin Irak'tan çekileceğini duyurdu

Trump, ABD askerlerinin Irak'tan çekileceğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ile yapacağı görüşme öncesi ABD askerlerinin Irak'tan çekileceğini duyurdu

ABD’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi başkanlığındaki üst düzey heyet, Amerikalı yetkililerle iki ülke arasındaki stratejik müzakerelerin dün 2. turunu başlatmıştı. Beyaz Saray’da el-Kazimi ile görüşmesi öncesi açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerinin hızlı bir şekilde Irak’tan çekileceğini duyurdu. Trump, Irak ile iyi ilişkileri olduğunun altına çizerek, petrol anlaşmaları yaptıklarını aktardı. Başkan Trump, Suriye'deki ABD askerlerinin de büyük oranda çekildiğini ve sadece petrolü korumak için küçük bir kısım askerin kaldığını ifade etti.

Irak güvenlik güçleri ve ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin, DEAŞ'ı yenmek için birlikte çalıştığına işaret edilen açıklamada, "DEAŞ'ın Irak ya da başka bir millete tehdit teşkil edemeyecek bir hale gelmesini sağlamak için birlikte çalışmayı sürdürecek." ifadesi kullanıldı.

Irak'ın askeri kapasitesini oluşturmak ve ortak çıkarlara yönelik tehditlerle mücadele için iki ülke arasında uzun vadeli güvenlik iş birliğine bağlılığın teyit edildiği belirtilen açıklamada, "Güvenlik iş birliğimiz, ekonomik, insani, siyasi ve kültürel iş birliğini genişletme çabalarımızın temelini güçlendirmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin, Irak halkına iş ve hizmet veren ve Orta Doğu'da istikrar gücü olarak yer alan müreffeh ve istikrarlı bir Irak inşa etmenin önemini bir kez daha ortaya koyduğu vurgulandı.

Kaynak: AA

Donald Trump Irak Mustafa el-Kazimi