Trump'a S-400 baskısı: Türkiye'ye yaptırım uygula!

Trump'a S-400 baskısı: Türkiye'ye yaptırım uygula!

ABD'li senatörler Türkiye'nin S-400 alımının yaptırımla cezalandırılmamasının diğer ülkelere kötü bir örnek olacağını söyleyerek, Trump yönetimine Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi alımı nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanması için baskı yaptı.

Senato komitesi Ankara'yı cezalandırmak için ek tasarıya ilişkin oylama tarihi belirledi.  

Reuters'ın haberine göre, ABD Senatosu'nda Cumhuriyetçi Lindsey Graham ile Demokrat Chris Van Hollen, dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya  gönderdikleri mektupta, "Sabır süresi çoktan doldu. Yasayı uygulamanızın zamanı geldi. Yasanın uygulanmaması, diğer ülkelere ABD yasalarının herhangi bir sonucu olmadan ihlal edilebileceği gibi korkunç bir mesaj verecektir" dedi. 

Ankara ve Washington, Türkiye'nin S-400 sistemini satın alması konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Washington S-400'lerin NATO'nun savunması ile uyumlu olmadığını ve F-35 savaş uçağı için tehdit oluşturduğunu söylüyor.  

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Başkanı Senatör Jim Risch, gazetecilere yaptığı açıklamada, komitenin Ankara'ya sert yaptırımlar uygulamak için önümüzdeki hafta ayrı bir tasarı için oylama yapacağını söyledi. Bunun, Türkiye'ye olan sabrının taştığı anlamına gelip gelmediği sorulduğunda, Risch gazetecilere bunun bir süre önce olduğunu söyledi.  

Ayrıca Dış İlişkiler Komitesi'nin, Risch ve komitenin üst düzey Demokratı Senatör Bob Menendez'in ortak destek verdiği tasarıyı Çarşamba günü değerlendireceği belirtildi. 

S-400 Donald Trump Türkiye yaptırım F-35 haberler