TikTok yıldızları dünyanın en çok kazanan CEO'larını nasıl geçti?

TikTok
TikTok yıldızları dünyanın en çok kazanan CEO'larını nasıl geçti?

Dünyayı kasıp kavuran uygulama TikTok'un süperstarları elde ettikleri gelirlerle dudak uçuklattı. Forbes zirvedeki isimleri açıklarken uygulamanın genç yıldızları, dünyanın en büyük şirketlerini yöneten CEO'ları geride bırakmayı da başardı! Peki bu nasıl oldu?

Son dönemlerde dünyayı sarsan trendlerin başında hiç kuşkusuz TikTok gelmekte. Rekor izlenme sayıları ve etkileşimler alan TikTok yıldızları elbette bu macerayı bir gelire de dönüştürmüş durumda. 2019'dan bu yana dans ederken çektiği videolarını TikTok üzerinden yayınlayan Charli D'Amelio, Forbes'a göre 2021 yılında 17.5 milyon dolar kazandı.

Uygulamada 133 milyon takipçisi bulunan D'Amelio gelirinin ciddi bir kısmını sponsorluk anlaşmaları ve kendi girişimi olan giyim markası üzerinden elde etmekte.

Wall Street Journal'ın MyLogIQ veri analizlerine göre S&P 500 şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin ortalama maaşı 2020'de 13.4 milyon dolar seviyesindeydi. CEO'ların elde ettikleri gelirlere maaşın büyük bir kısmını oluşturan hisse senetleri ve opsiyon primlerinin yanı sıra yıllık maaş, ikramiye ve bazı emeklilik kazançları da dahil.

DÜNYANIN SAYILI CEO'LARINI GEÇTİ!

2020 raporlarına göre Charli D'Amelio'nun yıllık kazancı Exxon Mobil CEO'su Darren Woods (15.6 milyon dolar), Starbucks CEO'su Kevin Johnson (14.7 milyon dolar), Delta Havayolları CEO'su Ed Bastian (13.1 milyon dolar) ve McDonald's CEO'su Chris Kempczinski'den (10.8 milyon dolar) fazlaydı.

Charli'nin kardeşi Dixie ise kız kardeşinin takipçi sayısının yarısı kadar takipçiyle TikTok'un en çok kazananları listesinde ikinci sırada yer aldı. Kazandığı yıllık 10 milyon dolar ile Southwest Airlines CEO'su Gary Kelly'yi yakalamayı başarmıştı.

Obviously adlı pazarlama ajansının kurucusu ve CEO'su olan Mae Karwowski, “Gerçek anlamda bir iş imparatorluğu kuruyorlar” ifadelerini kullandı ve TikTok dünyasının pek çok süperstarının yeni şirketler kurduklarını, markalar oluşturduklarını ve gelirlerini çeşitlendirmeyi başardıklarını dile getirerek şunları ekledi:

“Şu anda gördüğümüz rakamlar daha da büyüyor.”

Elbette bazı CEO'lar TikTok yıldızlarından çok daha fazla kazanıyor. Video oyunu devi Activision-Blizzard'ın tepesindeki Robert Kotick, 2020'de yaklaşık 155 milyon dolar kazandı. Apple'ın CEO'su Tim Cook ise 2021 yılında sadece 25 Eylül'e kadar olan bölümde 99 milyon dolar gelir elde etti. Bazı şirketlerin CEO'ları çok daha fazlasını kazandı.

YÜZDE 200'LÜK ARTIŞ!

TikTok yıldızlarına doğru yönelen nakit akışı, uygulamanın hızlı büyümesiyle de bağlantılı. Forbes verilerine göre, TikTok'un en çok kazananlarından yedisi, geçen yıl toplu olarak önceki yıla göre  yüzde 200 artışla 55.5 milyon dolar kazandı.

Pekin merkezli ByteDance Ltd.'nin sahibi olduğu TikTok, kullanıcıların beğeneceğini düşündüğü video klipler sunan gizli bir algoritmayla insanları kendine bağlamayı başardı. Adeta bağımlılık yapan bu uygulama geçen yıl aylık bir milyardan fazla kullanıcıya ulaştığını açıkladı.

Ancak bu ilgi, dünyanın dört bir yanında kanun uygulayıcılarını veri gizliliği sorunları üzerinden TikTok'a ve Meta'ya yönlendiriyor. Bu platformların genç kullanıcılara verebileceği psikolojik hasarlar üzerine araştırmalar yapılıyor.

The Wall Street Journal tarafından yapılan son araştırmalar, TikTok'un güçlü algoritmalarının insanları nasıl bağlayabildiğini ve uygulamanın en büyük kullanıcı kitlesi olan çocukları seks ve uyuşturucuyla ilgili içeriklere nasıl yönlendirdiğini ortaya çıkardı.

Tüm bunların yanında analistler markaların, milyonlarca takipçiye sahip Tiktok yıldızlarını karşı konulmaz gördüklerini dile getiriyor. Uygulamanın en çok kazanan yıldızları gelirlerinin büyük bir çoğunluğunu reklamlardan, kendi ürünlerinden ve uygulama dışı anlaşmalardan kazanıyor.

BAŞKA PLATFORMLARDA...

D'Amelio'lar ailecek Hulu platformu için The D'Amelio Show'da rol alıyor. D'Amelio kardeşler, giyim markası Social Tourist'i piyasaya sürmek için Mayıs ayında Abercrombie ve Fitch Co.'nun Hollister markasıyla bir anlaşma imzaladı.

Forbes'ın listesine göre geçen yıl 8.5 milyon dolar kazanan TikTok yıldızı Addison Rae ise Costco CEO'su W. Craig Jelinek'ten biraz daha fazla kazanıyor! Rae de Netflix'in “He's All That” adlı filminde rol aldı. Item Beauty adlı makyaj markasını büyüttü ve American Eagle Outfitters reklamlarında boy gösterdi.

Sosyal medya veri şirketi Captiv8'in CEO'su ve kurucu ortağı Krishna Subramanian, TikTok yıldızlarının gelecek yıllarda kazançlarını artırmaya devam etmesini, yeni işler başlatmasını ve markalarını oluşturmasını beklediğini söylüyor:

“TikTok sadece onlar için bir giriş noktası.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Wall Street Journal'da “These TikTok Stars Made More Money Than Many of America’s Top CEOs” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

TikTok tiktok zararlı bir uygulama mı tiktok zararlı mı CEO