Tıbbi uyuşturucu araştırmalarının babası sayılan bilim insanı Raphale Mechoulam hayatını kaybetti

Bilim Haberleri Hayatını kaybetti
Tıbbi uyuşturucu araştırmalarının babası sayılan bilim insanı Raphale Mechoulam hayatını kaybetti

1960'lı yılların başında otomobilinde araştırma yapmak için kullandığı 5 kilogram uyuşturucuyla yakalanan Bulgaristan doğumlu İsrailli bilim insanı Raphael Mechoulam hayatını kaybetti. Mechoulam tıbbi esrar araştırmalarının öncüsü olmuştu.

Bulgaristan doğumlu İsrailli bilim insanı Raphael Mechoulam, 92 yaşında İsrail'de hayatını kaybetti.

1960'lı yılların başında otomobilinde 5 kilo uyuşturucuyla yakalandığında herkes şaşkına dönmüştü. Ancak onun amacı uyuşturucu kullanmak ya da satmak değildi. Nitekim günümüzde tıbbi uyuşturucu araştırmalarının öncüsü sayılan Mechoulam özellikle keneviri tıbbi olarak kullanmak için yaptığı çalışmalarla tanındı. On yıllar boyunca psikoaktif maddeler üzerinde çalışmıştı.

9 Mart günü 92 yaşında ölen Mechoulam, İsrail'de İbrani Üniversitesi'nde Çok Disiplinli Kannabinoid Araştırma Merkezi'nin kurulmasını sağlamıştı.

Çığır açan çalışmalarını başka bilim insanları takip edip geliştirmişti.

Esrarda bulundan THC ve kannabidiol'ün tıbbi faydalarını keşfetmiş ve onları uyuşturucudan ayrıştırarak ilaç yapımında kullanmanın yollarını aramıştı.

İştahı düzenlemeye, ağrıyı yönetmeye ve bağışıklık sistemini çalıştırma yardımcı olan THC'ye benzer kimyasallar üretmişti.

Kanser, epilepsi ve diğer hastalıkların semptomlarını hafifletmek için esrardaki bazı bileşenlerin faydasını bulan Mechoulam, uyuşturucuyu yasaklayan yasalar nedeniyle araştırmalarını yapmakta büyük zorluklar çekmiş, hatta bu konudan sık sık şikayetçi olmuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV

İsrail hayatını kaybetti