Terör örgütü DEAŞ Mozambik'in Palma kasabasını ele geçirdiğini duyurdu: Saldırıda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi

Terör örgütü DEAŞ Mozambik'in Palma kasabasını ele geçirdiğini duyurdu: Saldırıda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi

Terör örgütü DEAŞ, Güney Afrika'da yer alan Mozambik'in Palma kasabasını ele geçirdiğini duyurdu. Lojistik merkezi olan Palma, geçen hafta dört gün boyunca devam eden saldırılarla hedef alınmıştı.

Mozambik'in kuzeyine 2017'den beri saldırı düzenleyen terör örgütü DEAŞ ve DEAŞ bağlantılı militanlar bu kez de Palma kasabasını hedef aldı. Sputnik'te yer alan habere göre, geçen çarşamba günü saldırıya uğrayan ve çatışmalar çıkan kasabada, yüzlerce kişi hayatını kaybetti. AFP'nin geçtiği bilgiye göre, bölgeden kaçmaya çalışanların bir kısmı da dahil olmak üzere onlarca kişi hayatını kaybetti, onlarcası ise kayıp.

DEAŞ dün Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Palma'yı ele geçirdiğini, 55 güvenlik görevlisi ve Hristiyanlar dahil onlarca kişiyi öldürdüğünü, bina ve araçlara ise el koyduğunu açıkladı. 

Hükümet, düzinelerce kişinin öldürüldüğünü açıkladı. 7 kişinin ise sığındıkları bir otelin tahliyesi sırasında DEAŞ'lı teröristler tarafından pusuya düşürülerek öldürüldüğünü belirtildi. 

"CADDE VE SAHİLLER CESET DOLU"

Görgü tanıkları DEAŞ'lı teröristlerin kasabaya yayılmadan önce bankaları ve karakolları hedef aldıklarını söyledi. African News'in haberine göre, kasabanın birçok caddesinde ve sahillerde onlarca çocuk ve yetişkin cesetleri bulunuyor. 

Hayatta kalanların birçoğu ise 180 kilometre güneydeki Mueda'ya sığınmak için ormandan günlerce yürüdüklerini söyledi. Mueda'da ismini vermek istemeyen bir kişi, "Birçok insan yorgun düştü. Özellikle yaşlılar ve çocuklar yürümeye devam edemediler" dedi. 

Terör örgütü DEAŞ Mozambik'in Palma kasabasını ele geçirdiğini duyurdu: Saldırıda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi - Resim : 1

Bölgedeki kaynaklar, dün binlerce kişi teknelerle yaklaşık 250 kilometre güneydeki eyaletin başkenti olan Pemba'ya gittiğini bildirdi. Yardım kuruluşlarına göre, 10.000 kişi hala tahliye edilmeyi bekliyor.

AFP, saldırının, güvenli olmaması nedeniyle aylardır karayoluyla ulaşılamayan en uzak kuzey sahil kasabasına büyük bir gıda sevkiyatının gelmesinden kısa bir süre sonra başladığını bildirdi. Mozambik'in isyanla mücadelesine yardım eden özel bir askeri şirketin sahibi Lionel Dyck, BBC'ye yaptığı açıklamada, gıda kamyonu sürücülerinin saldırı sırasında kafalarının kesildiğini söyledi.

Palma ve çevresindeki bölgelerde faaliyet gösteren bir özel güvenlik firmasının sahibi Guardian'a yaptığı açıklamada, "Şimdi asıl soru, bunun olmasına nasıl izin verildiğidir? Bu nasıl mümkün oldu? İsyancıların hükümetten daha iyi istihbarata sahip oldukları açık" dedi. 

İngiltere'de yayın yapan Times gazetesi saldırıda bir İngiliz vatandaşının da hayatını kaybettiğini bildirdi.

Terör örgütü DEAŞ Mozambik'in Palma kasabasını ele geçirdiğini duyurdu: Saldırıda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi - Resim : 2

PALMA'NIN ÖNEMİ

​Palma, 60 milyar dolarlık uluslararası doğalgaz projeleri için bir lojistik merkezi. Fransız Total şirketinin milyon dolarlık enerji yatırımı yaptığı bölgeden sadece 10 km uzaklıkta. Bölgeden kaçan bazı kişilerin buradaki gaz fabrikasına da sığındıkları öğrenildi. Total tarafından yapılan açıklamada, "Palma'dan kurtarılan önemli sayıda sivil, insani ve lojistik destek alabilecekleri Afungi bölgesine naklediliyor" denildi. 

PORTEKİZ ASKER GÖNDERİYOR

Mozambik'in terör örgütü Ensar'ul Sunna'ya karşı destek istediği Portekiz, ülkeye ilk eğitim birliğini nisanda göndereceğini duyurdu. Portekiz haber ajansı Lusa'nın haberine göre, Mozambik ordusunu eğitecek Portekiz askerleri nisan ayının ilk yarısında ülkeye ulaşacak. Son haftalarda tırmanışa geçen silahlı saldırılara karşı daha önce Rus ve Güney Afrikalı paralı askerlerden destek alan Mozambik ordusu, eski sömürgesi olduğu Portekiz tarafından eğitilecek. 

DEAŞ Mozambik terör örgütü DEAŞ