Taliban kendinden önce atanan elçilerin faaliyetlerini geçersiz saydığını ülkelere bildirdi

Ajans Bizim
Afganistan
Taliban kendinden önce atanan elçilerin faaliyetlerini geçersiz saydığını ülkelere bildirdi
Fotoğraf: Pixabay

Taliban yönetimi Dışişleri Bakanlığı bazı yabancı hükümetlere bir mektup göndererek, Taliban ile iletişim halinde olmayan önceki hükümetin diplomatlar tarafından yönetilen Afgan elçiliklerinin faaliyetlerinin geçersiz sayıldığını açıkladı.

İki diplomatik kaynağa göre, bu mektuplar ilk etapta çoğu Batılı ülkelere gönderildi. Kaynaklar ayrıca bu ülkelerdeki Afganistan büyükelçiliklerinin mektubun alındığına dair gayrı resmi olarak bilgilendirildiğini açıkladılar.

Amu Tv’nin haberine göre, bu hareket Taliban'ın Batı ülkelerindeki Afgan diplomatik misyonları üzerinde kontrol sağlamaya yönelik daha geniş çaplı bir çabası olarak görülüyor.

Taliban'ın Dışişleri Bakanlığı, 30 Temmuz’da bir açıklama yaparak İngiltere, Belçika, İsviçre, Avusturya, Fransa, Yunanistan, İsveç, Norveç, Kanada, Avustralya ile Almanya'nın Bonn ve Berlin şehirlerindeki Afgan diplomatik misyonları tarafından sağlanan konsolosluk hizmetlerinin artık Taliban tarafından tanınmadığını duyurdu.

Açıklamada Taliban, bu misyonlar tarafından verilen kefalet senetleri, sorumsuzluk mektupları, sertifikalar, pasaport düzenlemeleri, pasaport yenileme etiketleri ve vize etiketleri dahil olmak üzere belgelerin grup tarafından geçerli sayılmadığını belirtti. Taliban bu kararına gerekçe olarak yolsuzluk ve merkezi otoriteyle koordinasyon eksikliğini gösterdi.

Bu hareket, önceki hükümet döneminde atanan ve bu misyonlarda görev yapmaya devam eden büyükelçilerin sert eleştirilerine neden oldu. Bu diplomatlar yaptıkları çeşitli açıklamalarda faaliyetlerinin her zamanki gibi devam edeceğini ve Taliban'ın kararının çalışmalarını etkilemeyeceğini belirttiler.

Ancak Avrupa'da Taliban'la ilişki içinde olan bazı Afgan diplomatik misyonları bu karardan muaf tutuldu. Taliban'ın açıklamasına göre muaf tutulan misyonlar arasında Almanya'nın Münih kentindeki Afgan Başkonsolosluğu ile Hollanda, İspanya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti'ndeki Afgan büyükelçilikleri yer alıyor.