Taliban, kadınların protestolarını takip eden iki gazeteciye işkence yaptı

Afganistan

Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban, kadınların eylem yürüyüşünü haberleştiren iki gazeteciyi gözaltına alıp işkence yaptı: "Gazetecilerimiz, Taliban militanlarının bitmek tükenmek bilmeyen ve acımasız işkencesi yüzünden 4 kez bayıldı."

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW), Afganistan'ın başkenti Kabil'de kadınların salı günü düzenlediği protestoyu takip eden iki gazetecinin gözaltına alındığını ve feci şekilde dövüldüğünü bildirdi.

HRW tarafından 8 Eylül'de yapılan açıklamada Kabil merkezli Etilaat-e Roz gazetesinden Taki Deryabi ve Nemat Nakdi'nin, Taliban militanlarının saldırısına uğradığı kaydedildi.

Ülkenin sayılı gazetelerinden Etilaat Roz’un kurucusu ve yayın yönetmeni Zaki Daryabi, iki meslektaşının yaralı bir halde çekilmiş fotoğraflarını kamuoyu ile paylaştı. Deryabi, karakolda ayrı hücrelere konulan gazetecilerin 4 saat boyunca işkence gördüğünü söyledi: "Gazetecilerimiz, Taliban militanlarının bitmek tükenmek bilmeyen ve acımasız işkencesi yüzünden 4 kez bayıldı. Bu kabul edilemez.Taliban'ın, saldırıyı gerçekleştiren askerleri adalete teslim etmesini istiyoruz."

Taliban, kadınların protestolarını takip eden iki gazeteciye işkence yaptı - Resim : 1

Reuters’ın da aboneleriyle paylaştığı fotoğrafta gazetecilerin sırtlarında, bacaklarında, omuzlarında ve kollarında yaralar olduğu görülüyor.Taliban’ın atadığı yetkililerden biri Reuters’a konuştu. İsmini açıklamayan yetkili, gazetecilere uygulanan şiddet ile ilgili soruşturma başlatılacağını duyurdu.

HRW Asya Başkan Yardımcısı Patricia Gossman de gazetecileri dövenlerin cezalandırılması çağrısında bulundu. "Taliban yetkilileri 'İslami değerlere saygı duyulduğu' müddetçe basın mensuplarına izin vereceklerini iddia etmişti.

Ancak gazetecilerin gösteriler hakkında haber yapması zaman geçtikçe zorlaşıyor" diyen Gossman, "Taliban, bütün gazetecilerin işlerini kısıtlanma veya cezalandırılma korkusu olmadan yapmasını sağlamalı" ifadelerini kullandı. 

Taliban, kadınların protestolarını takip eden iki gazeteciye işkence yaptı - Resim : 3

Hem Deryabi hem de Nakdi dün serbest bırakıldı ve tedavi için hastaneye kaldırıldı.

HRW, ikiliyle aynı gün Afganistan merkezli Tolonews'in foto muhabiri Wahid Ahmedi'nin de gözaltına alındığını ve ilerleyen saatlerde serbest bırakıldığını açıkladı. Ahmedi'nin kamerasına el konulduğu öğrenildi.

Kaynak: Haber Global TV

Afganistan Taliban