Taliban kadınların Band-e-Amir Milli Parkı'nı ziyaret etmesini yasakladı

Afganistan
Taliban kadınların Band-e-Amir Milli Parkı'nı ziyaret etmesini yasakladı
Fotoğraf: Reuters

Taliban, kadınların Afganistan'ın en popüler milli parklarından birini ziyaret etmelerini engellemek için güvenlik güçlerini kullanacak.

Ülkenin Ahlak ve Fazilet Bakanlığı, kadınların merkezi Bamiyan vilayetindeki Band-e-Amir'e giderken başörtüsünü "İslami kurallara uygun şekilde takmadıklarını" iddia ediyor.  

Bakan Muhammed Halid Hanefi bir süre önce vilayeti ziyaret ederek, yetkililere ve din adamlarına kadınların başörtüsünü doğru şekilde takmadıklarını söylemişti. Bakan, güvenlik görevlilerinden kadınların turistik bölgeyi ziyaret etmelerini engellemelerini istemişti. Giriş yasağı bund bir bir hafta sonra geldi.

Hanefi, ziyareti sırasında "Gezmeye gitmek kadınlar için bir zorunluluk değildir" diye konuşmuştu. 

Bakanlık sözcüsü Molvi Muhammed Sadık Akif, Hanefi'nin sözleriyle ilgili bir rapor paylaştı ve Hanefi'nin emrini yerine getirmek için güvenlik güçlerinin, din adamlarının ve yaşlıların kullanıldığını belirtti. Bakanın Bamiyan'da yaptığı konuşmanın Akif'in raporuyla uyumlu bir kaydı sosyal medyada paylaşıldı.

"Her ev bir hapishaneye dönüşüyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü kadın hakları direktör yardımcısı Heather Barr, "Kız çocuklarını ve kadınları eğitimden, istihdamdan ve serbest dolaşımdan mahrum bırakmakla yetinmeyen Taliban, kadınların Band-e-Amir'i ziyaret etmelerine getirilen bu son yasakta gördüğümüz gibi, parkları, sporu ve hatta şimdi doğayı da ellerinden almak istiyor. Her ev bir hapishaneye dönüşürken duvarlar adım adım kadınların üzerine kapanıyor" dedi. 

Geçtiğimiz Kasım ayında Taliban liderliğindeki hükümet, başörtüsünü doğru takmadıkları ya da cinsiyet ayrımı kurallarına uymadıkları gerekçesiyle kadınların parklar da dahil olmak üzere kamusal alanları kullanmalarını yasakladı.

ABD ve NATO güçlerinin çekilmesinin ardından 15 Ağustos 2021'de ülkeyi ele geçirdiklerinden bu yana, kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra okula gitmesini engellemek ve Afgan kadınlarının yerel ve sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasaklamak ve medyayı baskı altına almak da dahil olmak üzere Afgan kızlarını ve kadınlarını hedef alan çeşitli kısıtlamalar getirdiler.

Bu sert tedbirler, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler de dahil olmak üzere, uluslararası düzeyde şiddetli bir tepkiye yol açtı.

Band-e-Amir, Bamiyan'da önemli bir turistik cazibe merkezi. Burası 2009 yılında ülkenin ilk milli parkı oldu ve her yıl binlerce ziyaretçi çekiyor. Yerel halk ve onların gezi, restoran, otel ve el sanatları işletmeleri için önemli bir gelir kaynağı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Taliban park Afganistan Kadın Hakları