Taliban'ın giremediği tek yer Penşir! Direniş sürüyor

Afganistan

Afganistan'da Taliban'a karşı oluşturulan "Kuzey İttifakının" bazı ilçeleri ele geçirdiği iddia edildi. Ancak örgütün giremediği tek bir nokta var, Penşir.

Taliban 20 yıl sonra Afganistan'da kontrolü ele geçirdi. Ancak örgüt Penşir'e giremedi. Penşir, ülkenin ünlü komutanlarından Ahmet Şah Mesud'un memleketi. Oğlu Ahmet Mesud Taliban'a karşı direnişi örgütlediği öğrenildi. Eski Cumhurbaşkanı Eşret Gani'nin yardımcısı Emrullah Salih'in de Penşir'de olduğu belirtiliyor. 

Taliban'ın küresel anlamda meşruiyet kazanip kazanmayacaği meçhul ancak örgüte sıcak mesaj gönderen ülkeler de var. Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Taliban'a direnen "kuzey ittifakını" hedef aldı. Büyükelçi "Bir diğer görevim de ülkedeki de facto, bunun altını çiziyorum, de facto otoritelerin davranışlarını takip etmek. Gerçeği görmezden gelemeyiz. Onlar de facto otoriteler. Afganistan'da Taliban'ın alternatifi yok." dedi. 

PENŞİR HAKKINDA

Kuzey İttifakı'nın kurulduğu Penşir, Başkent Kabil'e 125 kilometre mesafede bulunuyor.  Afganistan işgal edilirken ne İngiltere'nin ne de Sovyetler Birliği'nin hakimiyetine girdi.

Yabanci işgale karşı direnişin hep kalesi oldu. Taliban'ın giremedğiği tek bölge konumunda. Bölgede çoğunluğu Tacik olmak üzere alevi Türkmenler, Hazara ve Özbeklerden oluşan yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor.

Afganistan Taliban Rusya penşir