Suriye'de nakit para sıkıntısı: ATM'lerde yeterli para yok, maaş ödemesi yapılamıyor
Suriye'deki geçiş hükümetinin önünde bir dizi zorluk var; bunların başında nakit para sıkıntısı ve yaptırımlar geliyor. Ülkenin "de facto" lideri konumundaki Colani, bir kez daha yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu. Colani "Kimse için tehdit değiliz ve Afganistan'a benzemeyiz" diyerek Batı'nın endişelerini gidermeye çalıştı.
13 yıllık iç savaşın ardından, yeni bir Suriye doğuyor. Suriye Hava Yolları'na ait yolcu uçağının Çarşamba günü Şam'dan Halep'e sefer yapması, yeni döneme bağlanan umudu perçinledi. İktidarı devralan geçiş hükümeti, savaşla parçalanmış ülkeyi yönetme yeteneğini gözler önüne sermeye çalıştı.
Ancak yeniden inşa sürecinde zorluklar hala çok büyük. En başta nakit sıkıntısı var. Bankalar yeniden açıldı ama işlem yapacak yeterli para yok. ATM'lerin önünde saatlerce sıra bekleyen Suriyeliler elleri boş geri dönüyor. Maaşlarını alamayan kamu çalışanları ne yapacağını bilemiyor.
Devam eden yaptırımlar, yeni Suriye'nin karşısındaki en büyük engel. Ülkenin "de facto lideri" konumundaki Muhammed Colani, bir kez daha ABD ve Avrupa ülkelerine çağrıda bulundu. Yaptırımların kaldırılmasını istedi. BBC News'e konuşan Colani, "Yaptırımlar devrik rejimi hedef alıyordu, mazlumlar ve zalimler aynı şekilde muamele görmemeli" dedi.
Colani, Suriye'deki yeni döneme dair endişeleri de gidermeye çalıştı. "Komşularımız ve Batı için bir tehdit değiliz" ifadesini kullandı. HTŞ'nin "terör örgütü" listelerinden çıkarılması gerektiğini söyleyerek, "Sivilleri ya da sivil yerleşimleri hedef almadık" diye konuştu.
Suriye'de kadın haklarında gerileme olup olmayacağı da, yeni döneme ilişkin kaygılar arasında. Colani'ye "Suriye yeni Afganistan olur mu" diye soruldu. Afganistan'ın kabile toplumu olduğunu söykeyen Colani, Suriye'nin çok farklı gelenek ve bakış açısına sahip olduğunu belirtti. İdlib'i örnek gösterip, vilayetteki üniversitelerde kadın öğrenci oranının yüzde 60'i bulduğuna dikkat çekti.