‘Süper bulaştırıcı’ parti: En az 50 kişide Omicron tespit edildi

koronavirüs
‘Süper bulaştırıcı’ parti: En az 50 kişide Omicron tespit edildi

Norveçli yetkililer, ülkenin başkenti Oslo’da en az 50 kişiye koronavirüsün yeni varyantı Omicron’un bulaştığını açıkladı. Vakaların geçen hafta düzenlenen bir partiden kaynaklandığı belirtildi.

Geçen hafta ilk olarak Güney Afrika’dan rastlanan ‘B.1.1.529‘ varyantına Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘Omicron’ adını vermişti.  32 mutasyona sahip Omicron, ‘süper varyant‘ olarak nitelendirilmişti.

DSÖ, ‘çok yüksek’ risk teşkil eden Omicron varyantının küresel ölçekte yayılma potansiyelinin fazla olduğunu açıklayarak ülkelere ‘hazırlıklı olun’ çağrısı yapmıştı.

Norveçli yetkililer, ülkenin başkenti Oslo’da en az 50 kişiye Omicron varyantı  bulaştığını açıkladı.

Oslo’daki Omicron vakalarının geçen perşembe bir şirketin bir restoranda Noel kutlaması için verdiği partiyle ilintili olduğu ifade edilirken kentin yerel yönetimi vaka sayısının artmasının beklendiğine dikkat çekti.

Belediyenin açıklamasında, yetkililerin, parti sonrasında, ‘varyantın bulaşma yollarının’ izini sürdüğü vurgulandı.

Norveç Kamu Sağlığı Enstitüsü ise vakaların Oslo ve civardaki belediyelerde yaşadığını duyurdu.

Güney Afrika’nın ardından Avustralya, Belçika, Botsvana, Britanya, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hong Kong, İsrail, İtalya, Hollanda, ABD’nin aralarında olduğu ülkelerde görülmüştü. Çok sayıda ülke Güney Afrika’dan gelen yolculara kısıtlama getirmişti.

Kaynak: Diğer

koronavirüs omicron varyantı Norveç