İngiltere, Fransa ve Almanya'dan açıklama geldi!

İngiltere, Fransa ve Almanya'dan açıklama geldi!

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ABD saldırısında öldürülmesinin ardından gerilimi düşürme çağrısında bulundu

Raab yaptığı yazılı açıklamada, Süleymani'nin liderliğindeki Kudüs Gücü'nün teşkil ettiği "saldırgan tehdidin daima fakında olduklarını" bildirdi.

"(Süleymani'nin) Ölümünün ardından bütün tarafları gerilimi düşürmeye çağırıyoruz." ifadesini kullanan Raab, "Daha fazla çatışma hiçbirimizin çıkarına değil." değerlendirmesinde bulundu. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

FRANSA DA VATANDAŞLARINI UYARDI

Fransa'nın Avrupa ilişkilerinden sorumlu Devlet Bakanı Amelie de Montchalin, ABD'nin hava saldırısında İran Devrim Muhafızları'nın ülke dışındaki güçlerinin komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından Fransa'nın önceliğinin Ortadoğu'ya istikrar getirmek olduğunu söyledi.  

Montchalin RTL radyosuna yaptığı açıklamada, "ABD ile İran arasındaki gerilimin artmasından korkuyoruz. Öncelik bölge istikrarı" dedi.  

Montchalin, üst düzey Fransız yetkililerin bölgedeki üst düzey oyuncularla üst düzey temaslarda bulunacağını söyledi. 

ABD'nin düzenlediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından bölgede tansiyonun yükselmesiyle, İran'da elçilikleri bulunan ülkeler vatandaşlarına uyarılarda bulunuyor. Fransa'nın Tahran Büyükelçiliği, İran'da bulunan vatandaşlarına kamusal alanlardan uzak durmaları uyarısında bulundu. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, "General Süleymani'nin ölümünün ardından 3 günlük yas ilan edildi. Bu nedenle Fransız vatandaşlarına, kalabalık alanlardan uzak durmaları, ihtiyatlı davranmaları ve kamusal alanlarda fotoğraf çekinmekten uzak durmaları uyarısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ALMANYA GERİLİMİN DÜŞÜRÜLMESİ ÇAĞRISINDA BULUNDU

Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, bugün Berlin’deki Basın Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, ABD'nin saldırısı sonucu, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Irak'ta artan tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyledi. 

Demmer, ABD’nin eyleminin, İran’ın sorumlu olduğu bir dizi askeri provokasyona bir tepki olduğunu vurguladı. 

Almanya’nın geçmişte Irak'taki koalisyon askerlerine ve son olarak ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğine yönelik saldırıları kınadığını anımsatan Demmer, "İran’ın bölgesel faaliyetlerinden biz de büyük endişe duyuyoruz." dedi.

Demmer, olayların tehlikeli bir noktaya doğru gittiğini hatırlatarak, "Son gelişmelerden dolayı gerilimin artmasından endişe duyuyoruz. Bundan dolayı soğukkanlı ve itidalli bir şekilde gerilimin düşürülmesine katkı sağlanması önemli." diye konuştu.

Bölgesel sorunların sadece diplomatik yollarla çözülebileceğini kaydeden Demmer, bu konuda Almanya’nın müttefik ülkelerle temasta olduğunu kaydetti.

"IRAK'IN İSTİKRARSIZLAŞTIRILMASINDAN KAÇINILMALI"

Toplantıya katılan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger ise bölgede gerilimin düşürülmesi konusunda ABD ile yakın temasta olduklarını ifade etti. 

Burger, "Irak’ın bu ihtilafa dahil edilmesinden ve istikrarsızlaştırılmasından kaçınılmalı." vurgusu yaparak terör örgütü DEAŞ’e karşı mücadelenin de sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi. 

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Christina Routsi de, Irak’taki Alman askerlerinin durumuna ilişkin bilgi verirken 130 ülke askerinin, Irak hükümetinin daveti üzerine bölgede bulunduğuna işaret etti. 

Routsi, Alman askerlerine askeri alanlardan çıkmamaları yönünde bir kısıtlama getirildiğini ancak Irak askerlerine ve Peşmerge güçlerine yönelik eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi.

İngiltere Fransa Almanya Kasım Süleymani