Süleymani'nin öldürülmesinin arkasındaki isim kim?

Süleymani'nin öldürülmesinin arkasındaki isim kim?

ABD'nin Irak'ın başkenti Bağdat'a düzenlediği hava saldırısı hakkında 'net cevap' açıklaması yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hakkında Washginton Post tarafından ilginç bir iddia ortaya atıldı. Süleymani'nin öldürülmesinin arkasında Pompeo mu var?

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD hava saldırısında öldürülmesiyle ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. 

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nde düzenlenen gösteriler, göstericilerin elçiliğe girmesi, duvarları ateşe vermelerinin peşinden, ABD Bağdat'a hava saldırısı düzenlemiş, bu saldırıda İran'ın ikinci adamı Kasım Süleymani öldürülmüştü. Süleymani'nin ölümüyle İran'dan peş peşe tehdit mesajları gelmiş, tüm dünyada savaş sinyalleri çalmıştı.

ÖLÜM EMRİNİN ARKASINDA POMPEO MU VAR?

Washington Post gazetesi, Süleymani'nin ölüm emrinin arkasında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ısrarı olduğunu yazarken, adının gizli kalması koşuluyla Washington Post gazetesine açıklama yapan Amerikan yetkililer, Mike Pompeo'nun, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'nin saldırıya uğramasından sonra Başkan Donald Trump'ı her gün birden çok kez aradığını ifade etti.

Geçtiğimiz yaz ABD'ye ait bir drone'un düşürülmesiyle Pompeo'nun Trump'ı askeri misillemede bulunmaları yönünde baskı yaptığı, ancak Trump'ın İran'ın saldırganlığı konusunda tereddüt ederek geri çevirmesi üzerine Pompeo'nun savunduğu fikir karşısında oldukça bozulduğu belirtildi.

SİYASİ HIRSLARINDAN SÖZ EDİLDİ

Bağdat havaalanı yakınlarında düzenlenen suikastin Pompeo açısından "bürokratik zafer" sayılabileceğini ancak ABD'ye ağır sonuçlar da getirebileceğinin altı çizildi.  

Pompeo'nun aylar önce de Başkan Trump ile Kasım Süleymani'nin suikastını görüştüğü, ancak o zaman ne Trump'ın ne de Pentagon'un hazır olduğu ifade edilirken, 'siyasi hırsları'ndan sık sık bahsedlen Pompeo için 27 Aralık'ta Kerkük'te bir askeri üsse düzenlenen füzeli saldırıda ABD'li sözleşmeli personelin öldürülmesinden sonra durumun değiştiği belirtildi. 

29 Aralık'ta Pompeo, Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay başkanı General Mark Milley, Trump'ın Florida'daki kulübünde özel bir toplantı gerçekleştirdiği, Süleymani suikastının da bu seçenekler arasında olduğu iddia edildi. 

Pompeo ile Savunma Bakanı Esper'in ABD Askeri Akademisi'nden aynı sınıftan mezun olmalarının operasyondaki 'kilit adım' olarak değerlendirildi. Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de kararı desteklediği, ancak Florida'daki toplantıya katılmadığı belirtildi. 

ESKİ SAVUNMA BAKANI MATTIS KARŞIYDI

Geçtiğimiz yıl Trump'ın eski Savunma Bakanı 'kuduz köpek' lakaplı James Mattis ile yollar ayrılmıştı. Ayrılık mektubunda ise 'görüş farklılığı' vurgulanmıştı. Yine üst düzey bir isim, Süleymani suikastinin Mattis döneminde gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Mattis ise konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. 

Kasım Süleymani Donald Trump Mike Pompeo James Mattis