Sudan'daki çatışmalar üçüncü gününde... Ölü sayısı artıyor!

Sudan Dünya haberleri
Sudan'daki çatışmalar üçüncü gününde...  Ölü sayısı artıyor!

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, ordu ve milis güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında üçüncü gününe giren çatışmalarda 100'e yakın kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çatışmalarda 1100 fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

Sudan'da ordu ve HDK arasında başkent Hartum'un yanı sıra çeşitli kentlerde yoğun çatışmalar devam ediyor. Başkent Hartum'da bu sabah silah sesleri duyuldu. Çatışmalarda kaç askerin öldüğü henüz bilinmiyor. Ancak sokaklarda çok sayıda ceset olduğu bildiriliyor.

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre; Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, üç gündür devam eden çatışmalarda 100'e yakın kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çatışmalarda 1100 fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler, çatışmalarda Dünya Gıda Programı'nda (WFP) görevli üç çalışanın hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Hızlı Destek Kuvvetleri, en az üç havalimanının, genelkurmay başkanının konutunun ve başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirdiğini öne sürüyor. Sudan ordusu ise iddiayı reddediyor.

"Hemedti" olarak da bilinen Hızlı Destek Kuvvetleri komutanı General Mohamed Hamdan Dagalo, tüm ordu üsleri ele geçirilene kadar savaşacaklarını söyledi. Dagalo, Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan'ın bir "suçlu" olduğunu ve "öldürüleceğini ya da adaletle yüzleşeceğini" söyledi.

Çatışmalar sonucu Sudan'a yönelik tüm yardım operasyonlarının durmasının ardından bölge ülkeleri taraflar arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Sudan, son çatışmalar öncesi de kuraklık nedeniyle acil yardıma muhtaç konumdaydı.

BAKANIN EVİNE ROKET

Ülkede yaşanan çatışmalarda evine roket isabet eden Sudan Maden Bakanı Muhammed Beşir'in ailesinden 2 kişi hayatını kaybetti. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sudan Maden Bakanı Muhammed Beşir'in başkent Hartum'un Bahri bölgesindeki evine 2 roket düştü.

Olayda bakanın ailesinden 2 kişi öldü, 2'si koruma 3 kişi yaralandı. Beşir, olaydan yara almadan kurtuldu. Başkentteki çatışmalarda dün Maden Bakanlığı binası da hedef alınmıştı.

DIŞİŞLERİ'NDEN ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı, durumun yakından takip edildiği Sudan'da yaşayan Türk vatandaşlarına kapalı alanlarda kalmaya devam etmeleri, acil durumlarda Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi'ni aramaları çağrısında bulundu.

Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, Sudan'daki durumun yakından takip edildiği belirtildi.

Sudan'daki hava sahasının halihazırda kapalı olduğu anımsatan açıklamada, "Ülke genelindeki güvenlik durumu da seyahat için bu aşamada uygun değildir. Vatandaşlarımızın kapalı alanlarda kalmaya devam etmeleri yararlı olacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Sudan'daki Türk vatandaşlarının acil durumlar için "+249 90 094 27 38" numaralı telefonla Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği ve "+90 312 292 29 29" numaralı telefonla Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi'ni arayabilecekleri kaydedildi.

Kaynak: Haber Global TV

Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri çatışma