Sudan'da 8 yıldır süren insanlık dramı

Sudan Dünya haberleri
Sudan'da 8 yıldır süren insanlık dramı
Fotoğraf: Reuters

Sudan'da sekiz yıldır devam eden çatışmalar 24,7 milyon kişiyi yardıma muhtaç hale getirdi. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı son rapora göre, ülkedeki çatışmalar yerinden edilmeler, salgın hastalıklar, savaş yaralanmaları, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve bu ihtiyaçları karşılama kapasitesinin azalması karşısında artan anne ve çocuk sağlığı ihtiyaçları ile sağlık sisteminin sınırlarını zorladı.

Çatışmalar 15 Aralık'ta El Cezire eyaletinin başkenti Wad Medeni'nin dış bölgelerine sıçradı. Yaklaşık 5,9 milyon nüfuslu eyaletteki insanların 700 bini bu bölgede yaşıyor. Eyalet yerinden edilmiş yaklaşık yarım milyon kişiye ev sahipliği yapıyordu. 

Eyalette kolera vakasında artış yaşanıyor. El Cezire eyaletinde 10 Aralık itibarıyla 1.600'den fazla vaka ve 26 ölümle devam eden bir kolera salgını var.

Rapora göre, Mayıs 2023'te güncellenen İnsani Müdahale Planı kapsamında 24,7 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var ve 18,1 milyon kişi insani yardıma ulaşabilmiş durumda. 

11 milyon kişinin acil sağlık yardımına ihtiyacı var ve bunların 7,6 milyonuna müdahale hedeflendi.

Sudan'daki çatışma 6,88 milyon insanı yerinden etti. Bunların 5,42 milyondan fazlası Sudan'da güvenli bölgelere yöneldi ve 1,45 milyondan fazlası komşu ülkelere kaçtı.

12 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Son olarak 8 Aralık'ta açıklanan verilere göre savaş 12 bin 501 kişinin ölümüne, 26 bin 51 kişinin yaralanmasına neden oldu. 

15 Nisan'dan bu yana, DSÖ sağlık hizmetlerine yönelik 34 ölüm ve 38 yaralanmayla sonuçlanan 60 saldırıyı doğruladı.

AÇLIK, SALGIN HASTALIK

Güncellenen son rakamlara göre, Sudan genelinde, nüfusun yüzde 37'sini oluşturan 17,7 milyon insan yoğun çatışmalar nedeniyle "yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği" sorunuyla karşı karşıya kaldı. 

Açlığın yanı sıra yaşanan salgın hastalıklar da ülkede can almaya devam ediyor.

Toplam dokuz eyalette görülen 6 bin 939 kolera vakasında 200 kişi öldü. On bir eyalette görülen 4 bin 557 kızamık vakasında 105 ölüm rapor edildi. On eyalette yaşanan 6 bin 371 Dang humması vakasında ise 60 ölüm bildirildi. 

Kasım ayında Gedaref ve El Cezire eyaletlerinde bir yaş ve üzeri 2,26 milyon kişiyi hedef alan ve genel olarak yüzde 98'lik bir kapsama ulaşan bir ağızdan kolera aşısı kampanyası yürütüldü.

Kaynak: Ajans Bizim