Stockholm şehir merkezi benzin ve dizel yakıtlı araçlara yasaklanıyor

İsveç
Stockholm şehir merkezi benzin ve dizel yakıtlı araçlara yasaklanıyor
Fotoğraf: Reuters

İsveç'in başkenti Stockholm’de 2025 yılında şehir merkezindeki ticarî alanlara benzinli ve dizel yakıtlı araçların girmesinin yasaklanacağı açıklandı.

Stockholm'ün ulaşımından sorumlu Yeşiller Partili Belediye Meclis üyesi Lars Strömgren, yasağın kirliliği ve gürültüyü azaltmak ve elektrikli araç kullanımını teşvik etmek amacıyla uygulanacağını söyledi. 

Uygulama ilk etapta dükkanlar, yaya yolları ve bazı evlerden oluşan 20 blokluk bir alanda denenecek.

Sol eğilimli çevreci belediye meclisi, salı günü, 2024 yılı bütçesi görüşülürken ünlü Eski Kent (Gamla Stan) bölgesinin hemen kuzeyindeki hedef bölgeye ilişkin planını açıklamıştı. 

Belediye yönetimi, mecliste çoğunluğu elinde bulundurduğu için 23 Kasım'da yapılacak oylamanın formalite olması bekleniyor. 

Avrupa'nın birçok başkentinde benzinli ve dizel araçlara yönelik kısıtlamalar olsa da Lars Strömgren, Stockholm'ün bunu tamamen yasaklayan ilk şehir olacağını belirtti.

"Gururlu olduğumuzu söylemeliyim" diyen Strömgren, uygulama bölgesinin kademeli olarak genişletilmesine ise 2025 yılının ilk yarısında karar verileceğini bildirdi.

Ancak uygulama herkesi ikna etmiş değil! Muhalefetteki Hıristiyan Demokratlardan Nike Örbrink, bir gazeteye verdiği demeçte, planın işletmelere ve otelcilik sektörüne zarar vereceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Kaynak: Ajans Bizim

İsveç Stockholm dizel araçlar