Spotify'da kraliçe fotoğrafı kullanan sanatçı gözaltına alındı

Spotify'da kraliçe fotoğrafı kullanan sanatçı gözaltına alındı

Malezya'da Fahmi Reza isimli grafik sanatçısı, müzik platformu Spotify'da oluşturduğu çalma listesine Kraliçe Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah'ın fotoğrafını koyduğu ve şarkıları da içinde 'kıskançlık' kelimesi geçenlerden seçtiği için gözaltına alındı.

Malezya'da oluşturduğu Spotify listesine kraliçenin fotoğrafını koyan grafik sanatçısı ve aktivist Fahmi Reza, ülkenin kraliçesina hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Malezya'nın 'halkı kışkırtma' ve 'iletişim' yasaları kapsamında soruşturulan Fahmi'nin Facebook hesabında da bir link paylaştığı belirtildi.

Bu hafta Instagram'da bir takipçisi, Kraliçe'ye bütün saray şeflerinin aşılı olup olmadığını sormuştu. Yerel basına göre Kraliçe, takipçiye "Kıskandın mı?" diye soran bir paylaşım yapınca, binlerce sosyal medya kullanıcısı da bu ifadeyi kullanmaya başladı. Hesap kısa süreliğine kapatıldıktan sonra bu ifadeler de kaldırıldı.

Fahmi'nin daha önce Başbakan Najib Razak'ı bir palyaço olarak resmettiği için bir sene hapis cezasına çarptırıldığı, ancak daha sonra bu cezanın ertelendiği aktarıldı.

Avukatları, "Bir grafiti sanatçısının sanat eseri için sansürlendiği, tutuklandığı ve hapse atıldığı bir ülkede, bu tür sanatsal ifadelerin uygulanmasına ve savunulmasına izin verilmesi kesinlikle önemlidir." açıklamasında bulundu.

Malezya Bağımsız Gazetecilik Merkezi de kararı 'endişe verici' olarak yorumlayıp, "Devlet bu özgürlükleri keyfi olarak baltalamamalı" açıklaması yaptı. 

Aktivist 2018 yılında da başbakanın karikatürünü yayınladığı gerekçesiyle 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Kaynak: Haber Global TV

Malezya Spotify