ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni işgal ettiler!

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanan Irak'taki Şii milis gücü Haşdi Şabi taraftarları elçiliğe girmeye çalışıyor. Iraklı protestocular, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarını ateşe verdi

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanan Haşdi Şabi yanlıları elçilik binasına girmeye çalışıyor. Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Haşdi Şabi yanlıları, ABD’nin Büyükelçiliği önünde bir araya geldi. ABD’nin Haşdi Şabi’ye yönelik hava saldırısını kınadıklarını ifade eden Haşdi Şabi yanlıları, "ABD'ye ölüm" sloganları atıyor. ABD bayrağını da yakan Haşdi Şabi yanlıları, güvenlik kameralarını söktü.

Iraklı protestocular ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasını basarak içeri girdi.

Irak Başbakanı Abdülmehdi, "Bütün protestocular elçiliklerden uzak durmalı" açıklamasında bulundu.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni işgal ettiler! - Resim : 1

Şİİ MİLİS LİDERİ DE ORADA 

Protestocular, binanın içine girmeye çalışırken, Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ve Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el-Hazali'nin de elçilik binası önünde olduğu görüldü. 

Şii protestocular elçilik önünde eylem çadırları kurmaya başladı. 

Göstericiler ayrıca elçilik binasının duvarına "halk tarafından kapatıldı" yazdı. 

Yerel medyaya göre elçilikteki ABD'li diplomatlar daha önce binayı terk etti.

3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Irak’ın protestolar nedeniyle istifa eden Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, önceki gün Irak-Suriye sınırındaki Kaim bölgesinde ABD uçaklarının düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybedenler için ülkede 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

Yasın bugünden itibaren başladığını belirten açıklamada, "Önceki gün Kaim bölgesinde düzenlenen saldırıda hayatlarını kaybeden silahlı kuvvetlerimizin mensupları için 3 gün yas ilan edildi” ifadelerine yer verildi.

TRUMP: SALDIRIYI İRAN YÖNETİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, "İran bir Amerikan paralı askerini öldürdü, birçoğunu yaraladı. Güçlü bir şekilde yanıt verdik, ve her zaman vereceğiz. Şimdi ise İran, Irak'taki ABD Büyükelçiliği'ne yönelik bir saldırıyı organize ediyor. Bundan tamamen sorumlu tutulacaklar. Ek olarak, Irak'tan Büyükelçiliği korumak için güçlerini kullanmalarını bekliyoruz ve bunu bildirdik!" açıklamasında bulundu. 

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni işgal ettiler! - Resim : 2

ABD'NİN HİZBULLAH TUGAYLARINA YÖNELİK SALDIRISI 

ABD Savunma Bakanlığı önceki gün, diplomatlarına yapılan saldırıya misilleme olarak, Hizbullah Tugaylarının, Irak ve Suriye'deki toplam 5 üssüne hava saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı. 

Irak Savunma Bakanlığı ise söz konusu örgütün, Enbar'daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine ABD tarafından üç hava saldırısı yapıldığını bildirmişti. 

Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar'daki üslerine düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını açıklamıştı. 

"Hizbullah Tugayları" ya da "Irak Hizbullah'ı" şeklinde tanımlanan İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin bünyesindeki milis oluşumlardan biri olarak biliniyor.

ABD BAĞDAT BÜYÜKELÇİLİĞİ: HİÇBİR PERSONELİMİZ BİNAYI TERK ETMEDİ

Haşdi Şabi güçleri Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, yaşanan şiddet olaylarında birçok 20 protestocunun yaralandığını söyledi.

ABD Bağdat Büyükelçilik binasının boşaltıldığına dair çıkan haberleri yalanlayan büyükelçilikten bir kaynak hiçbir personelin binayı terk etmediğini belirterek, büyükelçinin izinli olduğu için ülkesinde olduğunu söyledi. Olayların büyümesi üzerine Irak İçişleri Bakanı Yasin Yaseri, ABD Bağdat Büyükelçilik binasını ziyaret ettiği bildirildi.

Bina çevresine askeri takviye sevk edildiği belirtilirken, ABD Bağdat Büyükelçilik binasın yakınlarında bulunan protestocular cep telefonlarıyla bina içerisindeki ABD askerlerinin görüntülerini çekti.


son dakika son dakika haber ABD büyükelçiliği Haşdi Şabi